email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Camin pentru batrani de 2,5 milioane de lei in satul Pleasov, Teleorman

In satul Pleasov se va construi un adapost pentru batrani si persoane aflate in dificultate. Proiectul, a carui finantare va fi asigurata din fonduri europene, va incepe anul acesta si se va finaliza in 12 luni. Adapostul va fi al optulea de acest gen din Teleorman, cel mai imbatranit judet din tara, dupa ultimele statistici.

Proiectul privind ridicarea unui adapost la Pleasov (comuna Saelele), este vechi din 2010. Consiliul Local Saelele s-a asociat cu Consiliul Judetean Teleorman si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman in scopul infiintarii in satul Pleasov a unui Centru social pentru ingrijire batrani si persoane cu nevoi speciale.  Proiectul a fost depus la ARD Sud Muntenia in urma cu trei ani si, recent, documentatia a fost aprobata, urmand sa inceapa faza de contractare. Cum valoarea indicatorilor financiari s-a schimbat intre timp, a fost nevoie de actualizarea acestora si astfel proiectul a ajuns in mapele consilierilor judeteni care l-au aprobat in ultima sedinta.

 Valoarea proiectului a fost estimata la 2, 5 milioane de lei. ” Fondurile sunt europene, nu vin de la noi”, a replicat presedintele CJ Teleorman, Adrian Gadea. Contributia locala la proiect este de doar 2%, restul provenind din fonduri externe. Adapostul va fi amenajat in dispensarul medical din comuna care nu mai este functional. Proiectul tehnic prevede extinderea localului si reabilitarea lui. In Teleorman, astfel de centre mai functioneaza la Olteni, Furculesti, Cervenia, Talpa, Rosiorii de Vede.Un camin pentru batrani a fost construit si la Zimnicea, dar nu s-au gasit fonduri pentru asigurarea functionarii lui.

Un adapost de acest gen are in plan si primarul Alexandriei, Victor Dragusin, care spera sa obtina fonduri europene pentru realizarea investitiei.  Autoritatile sustin ca, in judet, se impune construirea de noi adaposturi avand in vedere numarul mare de batrani ramasi fara ajutor. Statisticile par sa confime teoria. Judetul Teleorman se situeaza pe primul loc, intr-un clasament national intocmit de Directia Nationala de Statistica, in ceea ce priveste gradul de imbatranire al populatiei. In Teleorman, 21% dintre locuitori au peste 65 de ani.

 

sursa: adevarul.ro

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test