email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Ana Aslan, femeia care a pus Romania pe harta lumii medicale

Ana Aslan s-a nascut pe 1 ianuarie 1897 la Braila. S-a inscris la Facultatea de Medicina, pe care a terminat-o in 1922. In timpul primului razboi mondial a ingrijit soldatii raniti pe front, iar in 1919 a lucrat alaturi de neurologul Gheorghe Marinescu. In 1949 adevenit sefa sectiei de Fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucuresti, moment decisiv in viitoarea sa cariera de gerontolog.

A inceput sa experimenteze efectele procainei (un cunoscut anestezic local) asupra reumatismului in cazul unui tranar care suferea de artroza. Dupa doi ani, Ana Aslan a inceput un experiment de lunga durata pe animale, asociat cu un studiu clinic pe 25 de pacienti varstnici, bazat pe procaina injectabila. Printre exemplele care au demonstrat ulterior eficienta tratamentului se afla si cel al unui pacient in varsta de 110 ani. Dupa patru ani de tratament, tremuraturile mainilor si ale capului aproape incetasera, putea sa mearga singur, avea pofta de mancare, parul alb se repigmenta, iar depresia era inlocuita de o stare psihica buna.


Ingredientii adaugati procainei erau agenti antioxidanti si stabilizatori, iar mentiunea H3 adaugata denumirii produsului - Gerovital - indica actiunea de tip vitaminic a medicamentului. Evaluarea clinica a Gerovitalului pe 7.600 de pacienti a determinat omologarea sa in anul 1957 si trecerea la productia de serie sub forma de fiole, iar cinci ani mai tarziu si sub forma de drajeuri, crema terapeutica si lotiune capilara.

Toate aceste observatii clinice au fost verificate experimental. S-a constatat, astfel, ca Gerovitalul H3 are actiune stimulatoare asupra proceselor de regenerare la nivelul tesutului hepatic, a mucoasei gastrice si a maduvei osoase. De asemenea, sub actiunea Gerovitalului H3 se produce si regenerarea fiziologica si morfologica a muschiului striat si a nervilor periferici.

In urmatorii ani mii de persoane au testat acest produs si au observat ca procesul de imbatranire este incetinit cu aproximativ 40%. Printre personalitatile care au beneficiat de acest tratament se numara: Mao Zedong, Charles de Gaulle, Pablo Picasso, Sir Winston Churchill, Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Aristotle Onassis, John F. Kennedy.


In 1980 Ana Aslan inventeaza, tot impreuna cu farmacista Elena Polovrageanu, un alt produs geriatric, Aslavital, folosit ca tratament profilactic pentru afectiuni cerebrale si cardiace specific batranilor, dar si pentru tratarea pierderii memoriei.

Primul din lume, Institutul de Gerontologie și Geriatrie a fost fondat în anul 1952 prin Hotarâre a Consiliului de Ministri și a devenit Institut Național în 1974, iar în anul 1992, i s-a atribuit numele de Ana Aslan.

Ana Aslan a murit in anul 1988, la venerabila varsta de 92 de ani.

Surse: http://www.ana-aslan.ro/, stirileprotv.ro

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test