email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

AMiCo – evaluarea competentelor migrantilor in domeniul Ingrijirii Varstnicilor

Proiectul  AMiCo Transfer de Inovatie

Datorita schimbarilor demografice din societatile vest-europene, a crescut cererea de personal in domeniul ingrijirii persoanelor varstnice. Aceasta cerere poate fi acoperita numai cu personal din strainatate. Proiectul Leonardo da Vinci Transfer de Inovatie “AmiCo – Evaluarea Competentelor  Migrantilor in domeniul Ingrijirii Varstnicilor” se adreseaza acestei realitati. In cadrul celor 2 ani de derulare (Octombrie 2012 - Septembrie 2014), proiectul are ca obiectiv sa dezvolte un instrument de autor evaluare (instrumentul AMiCo) pentru evaluarea competentelor vocationale in domeniul Ingrijirii Varsrnicilor si un website cu informatii specifice tarii si informatii specifice vocationale.

Partenerii proiectului AMiCo sunt experti in domeniul Ingrijirii Varstnicilor, in consultanta, in furnizare de formare si educatie vocationala din Germania, Italia, Polonia, Romania si Bulgaria. Beramí berufliche Integration e.V. este coordonatorul proiectului.

 Promovarea mobilitatii profesionistilor din domeniul ingrijirii varstnicilor in Europa

 Principalul obiectiv al proiectului AMiCo este sa promoveze transparent informatiile  referitoare la competentele cerute in domeniul Ingrijirii Varstnicilor in tarile implicate si sa promoveze mobilitatea personalului calificat in domeniul Ingrijirii Varstnicilor din Europa. De fapt, datorita eterogenitatii sistemelor de educatie vocationala din Europa, evaluarea calificarilor este dificila,  impiedicand mobilitatea profesionistilor. Persoanele care doresc sa lucreze in strainatate au nevoie de informatii despre posibilitatea recunoasterii calificarilor lor, in continuare  VET (formare educational vocationala),  cerinte privind profilele profesionale in tarile care primesc lucratori, si formarea lingvistica pentru a pregati  provocarile carora vor trebui sa le faca fata pe pietele de munca care ii primesc.

Pagina web a AmiCo si instrumenul AmiCo nu ofera numai informatii si orientare profesionistilor din domeniul Ingrijirii Varstnicilor din Romania si Polonia referitoare la piata muncii din tarile unde pot lucra. Acestea dau posibilitatea institutiilor pentru Ingrijirea Varstnicului, furnizorilor de servicii de ingrijiri ambulatorii si agentiilor de plasare private in domeniul Ingrijirii Varstnicului din Italia si Germania, sa angajeze personal potrivit cu competentele profesionale si calificarile acestuia. Fireste, produsele AmiCo pot fi folosite si de organizatii din domeniul educatiei vocationale si consilierii, de angajatori si actori cheie de pe piata muncii (ex.:agentii de munca, centre pentru gasirea unui loc de munca).

Instrumentul de Auto-evaluare  AMiCo
Instrumentul AMiCo este un moodle bazat pe auto evaluare care are ca scop sa  furnizeze orientarile cruciale mentionate mai sus.


Evaluarea se va face utilizand chestionare si exercitii pentru partea de igiena, nutritie, mobilizare, mediu inconjurator, primul ajutor, comunicare, etica si sensibilitate culturala in competentele din domeniul Ingrijirii Varstnicilor care au fost dobandite formal, informal sau non-formal


Instrumentul AMiCo  www.AMiCo-tool.org  furnizeaza ingrijitorilor un feed-back comprehensiv referitor la nivelul lor de competente vocationale si le ofera recomandari pentru dobandirea de competente suplimentare care sunt necesare in activitatea dorita in tara de destinatie si care ar trebui dobandite inainte de a emigra.

 AMiCo “certifica”

La finalul auto-evaluarii, instrumentul AMiCo va oferi doua documente:1)Primul „certifica“ ca el/ea a completat auto-evaluarea si  include lista  competentelor pe care utilizatorul le-a evaluat pozitiv. 2)Al doilea document contine tara de destinatie, calificarile existente in tara, competentele care au fost evaluate si numarul maximum de puncte ECVET care pot fi primite cu instrumentul AmiCo de auto - evaluare. Primul document poate fi adaugat la CV in momentul aplicarii. Acesta ii poate furniza potentialului angajator sau agentiei de angajare informatii importante despre competentele persoanei care aplica pentru o anumita pozitie. Va rugam sa notati la acest punct ca documentele AmiCo nu sunt certificate oficiale de calificare profesionala.  

Website-ul  AMiCo

 Pagina web AMICo multilingvistica de gazduire www.AMiCo-online.org cuprinde informatii detaliate despre Germania, Italia, Polonia si Romania: informatii despre piata muncii in sectorul Ingrijirii Varstnicilor, despre profesii, autoritatile de recunoastere si proceduri, despre formari vocationale, calificari suplimentare si furnizorii lor, adrese ale organelor de consultanta,  informatii adrese suplimentare referitoare la cerintele necesare pentru a putea participa la formari, continutul formarilor si costuri, nivelul de limba cerut si alte informatii si linkuri utile.

Implementarea  ECVET in domeniul Ingrijirii Varstnicilor

Proiectul AMICO are de asemenea ca scop implementarea sistemului ECVET – sistem European pentru acumularea si transferul de puncte de credit in Educatia si Formarea  Vocationala – In domeniul Ingrijirii Varstnicilor in tarile implicate. ECVET reprezinta un instrument corespunzator pentru a permite  transparenta, dar multi angajatori, actori cheie si decidenti politici nu sunt familiari cu acesta. Instrumentul AMiCo are ca scop sa puna in evidenta competentele profesionale relevante folosind  punctele ECVET. Punctele nu sunt oficial recunoscute, dar  sunt destinate ca o orientare pentru utilizatori.

Instrumentul AMiCo a fost testat cu utilizatori

In Aprilie 2014 instrumentul de auto-evaluare AMiCo a fost testat cu succes  cu 33 de utilizatori in Germania, Italia, Polonia si Romania. Testarea s-a concentrat pe utilizarea platformei si claritatea intrebarilor, dar de asemenea si pe potentialul de utilizare al instrumentului din perspectiva  utilizatorilor.  Pe baza rezultatelor testarii anumite imbunatatiri tehnice pentru inregistrare au fost necesare, ca si anumite simplificari in versiunea in limba Germana. Website-ul multilingvistic va fi gata pana la sfarsitul lui iunie.

Conferinta finala AMiCo

Conferinta finala  AMiCo va avea loc pe data de 23 Septembrie 2014 in Frankfurt. Instrumentul de auto-evalaure si website-ul  vor fi  prezentate.  Experti Europeni in domeniul migratiei si al Ingrijirii Varstnicilor vor participa la conferinta.

 Inregistrare la: kontakt@AMiCo-online.org

 

Partenerii proiectului: 

 beramí berufliche Integration e.V. (Germania)

Balkanplan Ltd (Bulgaria)

Asociatia Habilitas - Centru de Resurse si Formare Profesionala (Romania)

DRK-Landesverband Hessen e.V. RotkreuzCampus (Germania)

 ANS Anziani e Non Solo (Italia)

TRANSFER – Asociatia pentru dezvoltarea educatiei continue (Polonia)

 CJD Rhein-Pfalz/Nordbaden (Germania)

  Acest  proiect a fost finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta publicatie reflecta  numai opiniile autorului si Comisia Europeana nu este  responsabila pentru utilizarea nici uneia dintre informatiile continute in acest document.

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test