email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Valoarea punctului de pensie va creste anul viitor cu aproape 30 de lei, conform bugetului aprobat pentru anul viitor

Conform bugetului, valoarea punctului de pensie se majoreaza cu 3,76% in 2014, ajungand la 790,8 lei, fata de 762,1 lei, cat este acesta in prezent. Aceasta crestere ia in calcul 3,33% rata medie anuala a inflatiei si 0,43% care reprezinta 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut.
 
De mentionat ca la stabilirea limitelor de cheltuieli ale bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2014 s-a avut in vedere aplicarea prevederilor art.102 si art.170 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care stabilesc ca valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.

Incepand cu acest an, indicatorii prevazuti anterior sunt cei definitivi, cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicati de Institutul National de Statistica. Daca unul dintre indicatori are valoare negativa, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizeaza indicatorul cu valoare pozitiva. Daca acesti indicatori au valori negative, se pastreaza ultima valoare a punctului de pensie.

De mentionat ca aceasta majorare nu se va aplica si beneficiarilor de pensii speciale. Conform capital.ro, cresterea bugetului de pensii va genera, in 2014, un deficit de 86% din  întreg deficitul bugetar.

Mai multe detalii aici (http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_35005/Punctul-de-pensie-creste-in-2014-cu-aproape-30-de-lei-conform-proiectului-de-buget-pe-anul-viitor.html#axzz2omI5Jpk0) si aici (http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/188792.html)

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test