email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Un nou Proiect FSC menit sa contribuie la un viitor mai bun pentru bunicii din Bacau

Fundatia de Sprijin Comunitar anunta lansarea unui nou proiect destinat persoanelor vârstnice din municipiul Bacau, care îsi propune construirea unui viitor mai bun pentru bunicii nostri si o contributie semnificativa, pe plan local, la îndeplinirea obiectivelor formulate în Strategia nationala pentru promovarea îmbatrânirii active si protectia persoanelor vârstnice.

Proiectul ”Împreuna pentru Bunici Activi”, va fi implementat pe o perioada de doi ani, începând cu luna iulie 2019 si se va adresa unui numar total de 220 de vârstnici din Municipiul Bacau, beneficiind de o cofinan?ate din Fondul Social European, Programul Opera?ional Capital Uman, în valoare de 2.375.713,06 lei, bugetul total al proiectului fiind de 2.794.956,54 lei.

Proiectul îsi propune sa consolideze si sa dezvolte un model inovator de servicii integrate dedicate persoanelor vârstnice cu diferite vulnerabilitati si dependente, dar si sa promoveze conceptul de îmbatrânire activa ca solutie pe termen lung la procesul de îmbatrânire demografica. Modelul ofera solutii concrete de promovare a îmbatrânirii active prin integrarea vârstnicilor în societate, furnizarea serviciilor sociale si medicale pentru acestia în functie de gradul de dependenta, îmbunatatirea calitatii vietii si asigurarea unui trai decent pentru persoanele vârstnice din municipiul Bacau.

Acest proiect vine în contextul în care Uniunea Europeana se confrunta cu un fenomen accentuat de îmbatrânire a populatiei. Pâna în 2060 în UE vor fi numai doua persoane de vârsta activa, pentru fiecare persoana de peste 65 de ani si în România populatia se va reduce cu 2,3 milioane de persoane pâna în anul 2025, iar ponderea locuitorilor cu vârste de peste 65 de ani va creste continuu.

Astfel, proiectul va asigura consolidarea si dezvoltarea serviciilor de asistenta sociala si medicala asigurate de FSC în cadrul Centrului de zi Dr. Stefan Ciobanu pentru 120 de persoane vârstnice aflate in situatie de vulnerabilitate. Acestia vor beneficia de un grad crescut de socializare si reactivare în comunitate, vor fi implicati în viata comunitatii prin intermediul activitatilor derulate în cadrul Centrului de zi si îsi vor îmbunatati vizibil starea de sanatate fizica si psihica, ceea ce va duce implicit si la cresterea sperantei lor de viata.

Prin continuarea si dezvoltarea activitatilor FSC de îngrijire la domiciliu, proiectul va contribui în mod direct la cresterea calitatii vietii pentru alti 100 de batrâni aflati în situatii de dependenta, care vor avea un nivel de sanatate îmbunatatit si pentru care fi încetinit ritmul de degradare psiho- somatica. Ca urmare a furnizarii acestei activitati, inclusiv prin implicarea unor voluntari, va creste si gradul de constientizare în sânul comunitatii locale cu privire la importanta evitarii institutionalizarii persoanelor în vârsta dependente si prevenirea rupturii de familie.

Pentru promovarea dezvoltarii si inovarii serviciilor sociale si medicale în spiritul conceptului de îmbatrânire activa, va fi organizata o conferinta nationala destinata unui numar de 100 de specialisti – personal al autoritatilor/ agentiilor publice sau private, ONG -uri care furnizeaza servicii sociale si medicale persoanelor vârstnice vulnerabile etc. Evenimentul va urmari sporirea nivelului de cunoastere si întelegere cu privire la nevoile si serviciile necesare populatiei vârstnice, cu efect pe termen lung asupra politicilor nationale si locale. Ne propunem sa sensibilizam factorii de decizie pentru a adapta politicile publice realitatilor demografice care arata o îmbatrânire accelerata a populatiei.

”Îmbatrânirea populatiei este o problema reala, care ne priveste pe toti, pentru ca fiecare dintre noi, la un moment dat, va ajunge în aceasta etapa a vietii, iar obiectivul nostru este ca, în viitor, bunicii sa nu se mai confrunte cu problemele, lipsurile si limitarile de care se lovesc în acest moment. Acest deziderat presupune însa, transformari majore si pe termen lung la nivel institutional, comunitar, dar si al perceptiei generale asupra persoanei vârstnice. Potentialul si experienta bunicilor sunt adevarate comori, pe care trebuie sa reînvatam sa le folosim pentru bunul mers al comunitatii, la fel cum trebuie sa reînvatam respectul pe care acesti oameni îl merita din plin!” (Gabriela Achihai, presedinte FSC)

Proiectul ”Împreuna pentru Bunici Activi” este cofinantat din Fondul Social European, Programul Operational Capital Uman (POCU), Axa prioritara 4: Incluziunea sociala si combaterea saraciei

Pentru orice informatii legate de proiect, ne puteti contacta la e-mail fsc@fsc.ro sau telefon 0234 585658  persoana de contact Gabriela Achihai, Manager de proiect.

Sursa: fsc.ro

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test