email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Tableta pentru batrani, inventie romaneasca. „Hubert” are doar strictul necesar persoanelor în varsta

Ideea lui Stéphane Luçon a fost sa reuneasca, într-un ecran de tableta, toate serviciile care i-ar putea fi de folos unei persoane varstnice. Dispozitivul ar putea pune la dispozitie, în viitor, si un serviciu de asistenta pentru cei care nu se descurca sa utilizeze optiunile. Ideea poarta numele de „Hubert”.

Cum ar fi ca bunicii nostri, de peste 75 de ani, sa poata folosi tableta fara ajutor? Un francez stabilit în Romania a gasit un model de tableta, care simplifica semnificativ utilizarea.

Luçon a pornit de la regretul ca una dintre bunicile sale, internata în azil, a murit fara a avea ocazia sa-si vada nepotii, pentru ca acestia locuiau la 2.000 de kilometri departare. În folosul celeilalte bunici, Stéphane Luçon a creat un model de tableta care contine doar aplicatiile indispensabile pentru o persoana în varsta. Alte butoane sau aplicatii, care ar putea induce în eroare, pur si simplu nu exista. 

„Hubert” se afla, acum, în cautare de finantare, pentru a pune în practica si partea a doua a proiectului, constand în implementarea unui serviciu de asistenta personalizata, disponibila 24 de ore din 24.

„Vanzatorii de tablete, care tintesc piata varstnicilor, considera ca este responsabilitatea rudelor sa-i învete cum se utilizeaza dispozitivul, dar acestea nu au totdeauna timpul sau cunostintele necesare”, spune Stéphane Luçon. Aceasta noua tableta ar putea avea un buton care sa puna în functiune un asistent tehnologic, menit sa instaleze aplicatiile necesare, respectand regulile de confidentialitate. 

„Hubert” este implementat, deocamdata, doar în Franta, dar urmeaza sa fie disponibil si în Romania. 

sursa articol: jurnal.ro
sursa foto: manager.ro

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test