email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Statul roman are putine solutii pentru varstnicii singuri

Exista o categorie de varstnici care, desi nu sunt rapusi de boli, sufera de cea mai grea si mai urata „afectiune”: singuratatea. Acestia sunt ingrijiti, in general, cu ajutorul Directiilor de Servicii Sociale din cadrul primariilor.

Exista trei categorii de varstnici, dar si in cazul celor care nu dau semne ca ar fi bolnavi, inevitabil, trecerea anilor si-a pus amprenta pe mobilitatea si energia lor. Prima este cea a varstnicilor dependenti in interior care reusesc sa se descurce foarte bine doar in casa, isi prepara singuri hrana, isi pot face igiena, dar nu pot ajunge la cumparaturi sau la ghiseele de plata a facturilor, pentru ca „nu ii mai ajuta picioarele”.

In cea de-a doua categorie sunt inclusi varstnicii semidependenti care se deplaseaza greu si in interior. Nu se pot ocupa de gospodarie si nici nu-si pot face toaleta, daramite sa iasa sa-si plateasca si darile lunare. Cea de-a treia categorie este cea a persoanelor care nu-si pot efectua activitatile instrumentale de zi cu zi, fiind astfel total dependenti de ingrijitorii lor. 

In Brasov, conform Serviciul pentru Varstnici din cadrul Directiei de Servicii Sociale (DSS), cel putin 100 de varstnici care au un grad e dependenta foarte ridicat si care au in fiecare zi nevoie de sustinere si asistenta in viata de zi cu zi. Din pacate, acelasi Serviciu mentioneaza ca, datorita lipsei de personal, nu pot oferi asistenta acestor varstnici zi de zi, asa cum acestia au nevoie.

Sunt si varstnici care au copiii plecati in strainatate, dar majoritatea nu au familie sau au persoane in familie care la randul lor nu se pot descurca singure”, sustin reprezentantii Directiei de Servicii Sociale Brasov.

Ce sprijin primesc persoanele varstnice

Din partea compartimentelor speciale din cadrul autoritalor locale, varstnicii singuri pot beneficia de cateva tipuri de servicii, printre care ingrijire la domiciliu si participarea la activitati in centrele de zi. De exemplu, in Brasov, In cadrul centrului de zi apartinand DSS se desfasoara diverse actiuni al caror scop este prevenirea marginalizarii si reintegrarea sociala prin antrenarea la activitati culturale si sociale. De asemenea, varstnicilor li se ofera si servicii de terapie prin miscare.  Singurele conditii pentru a beneficia de serviciile din cadrul centrului de zi este ca persoana varstnica sa fi implinit varsta de pensionare, potrivit legii si sa aiba domiciliul in municipiul Brasov.

Mai multe detalii despre Serviciul pentru persoane varstnice din Brasov puteti afla aici!

Sursa articol: http://www.mytex.ro/texpert/pe-scurt/statul-roman-are-putine-solutii-pentru-varstnicii-singuri_378299.php

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test