email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Speranta de viata în România este printre cele mai scazute din Uniunea Europeana

Speranta de viata în România este printre cele mai scazute din Uniunea Europeana si, desi a crescut din anul 2000, ramâne cu aproape sase ani sub media UE, potrivit raportului Comisiei Europene privind sanatatea în UE, la capitolul dedicat României.

Referitor la România raportul mai constata ca mortalitatea evitabila ramâne ridicata, cheltuielile în ceea ce priveste sanatatea au atins un nivel minim istoric si sunt mult sub nivelul celor din oricare alta tara din UE, iar deficitul de forta de munca în domeniul sanatatii ramâne critic.

Factorii de risc comportamentali sunt larg raspânditi si constituie o amenintare grava la adresa sanatatii populatiei, alimentatia deficitara si lipsa activitatii fizice reprezentând o preocupare majora, se arata în raport, care atrage atentia ca desi rata obezitatii la adulti este printre cele mai scazute din UE, cea în rândul copiilor a crescut semnificativ în ultimii ani. Peste 30% dintre barbati (si numai 8% dintre femei) fumeaza, iar fumatul regulat în rândul adolescentilor este, de asemenea, la un nivel ridicat. Si consumul de alcool este ridicat: 50% dintre barbati consuma excesiv alcool în mod regulat, arata CE, care semnaleaza ca nu au existat initiative recente privind consumul de alcool.

Mortalitatea evitabila ridicata si numarul mare de decese din cauze care pot fi tratate indica faptul ca trebuie îmbunatatit modul de abordare a factorilor de risc si ca ar trebui sporita eficacitatea serviciilor de asistenta medicala. Speranta de viata la nastere variaza substantial în functie de gen si de educatie. De exemplu, barbatii cu cel mai înalt nivel de educatie traiesc cu zece ani mai mult decât cei cu cel mai mic nivel de educatie.

În ceea ce priveste cheltuielile alocate sanatatii, acestea au atins un nivel minim istoric si sunt mult sub nivelul celor din oricare alta tara din UE, atât pe cap de locuitor, cât si ca procent din PIB (5,2 % din PIB în 2017 fata de media UE de 9,8 %), se arata în raportul CE, care subliniaza ca subfinantarea sistemului submineaza capacitatea României de a raspunde nevoilor actuale ale populatiei.

Cheltuielile, limitate, sunt directionate catre spitale si asistenta medicala acordata în spitale, asistenta primara si comunitara fiind astfel în continuare subdezvoltate. Ineficienta serviciilor de sanatate, inclusiv oferta excedentara de paturi de spital, subdezvoltarea chirurgiei ambulatorii si integrarea deficitara a serviciilor de asistenta accentueaza aceasta situatie, detaliaza raportul privind sanatatea din România.

Cea mai mare parte a cheltuielilor din domeniul sanatatii este finantata din fonduri publice (79 %), însa cota cheltuielilor suportate "din buzunar" (aproximativ 20%) poate fi substantiala, în special pentru categoriile vulnerabile. Cea mai mare parte a cheltuielilor "din buzunar" se refera la produsele farmaceutice. Pe lânga costuri, distributia inegala a serviciilor medicale si a lucratorilor din domeniul sanatatii ridica obstacole în calea accesului la îngrijire medicala, în special pentru cei care locuiesc în zonele rurale. Lacunele actuale în ceea ce priveste acoperirea demografica pe care o au asigurarile sociale de sanatate lasa, de asemenea, anumite grupuri expuse, cum ar fi persoanele fara carte de identitate (cu impact disproportionat asupra populatiei rome), persoanele fara venituri care nu sunt înregistrate în sistemul de prestatii sociale sau cele din economia informala care nu îsi declara veniturile, se precizeaza în raport.

Deficitul de forta de munca în domeniul sanatatii ramâne critic, numarul de medici si de asistente medicale fiind printre cele mai scazute din Europa. În 2018, guvernul a abordat aceasta problema printr-o Ordonanta de urgenta care prevede cresteri salariale substantiale si rapide, în urma careia salariile medicilor rezidenti din spitalele publice au crescut de peste doua ori. Ordonanta a fost adoptata ca urmare a unor proteste si se spera ca o mai buna remunerare va contribui la pastrarea personalului medical si la reducerea emigratiei.

Raportul CE arata totodata ca sistemul de sanatate din România se confrunta si cu probleme de guvernanta. Nu exista o evaluare sistematica a performantelor si, în general, nu exista transparenta. S-au facut schimbari frecvente în structurile de conducere, cu peste 12 ministri ai sanatatii în zece ani, precum si schimbari frecvente de management la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Toate acestea submineaza stabilitatea, coordonarea si progresul reformelor, concluzioneaza raportul.

Sursa: agerpres.ro

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test