email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Servicii sociale sub lupa – Interviu cu organizatii partenere: HOSPICE Casa Sperantei

HOSPICE Casa Sperantei este o organizatie nonprofit înfiintata în 1992 la Brasov. Fondatorul ei, Graham Perolls, a introdus conceptul de îngrijire paliativa în România, replicând modelul fundatiilor umanitare din Marea Britanie. Este cea mai mare fundatie din tara, care ofera gratuit servicii specializate de acet tip. Organizatia are doua centre cu servicii integrate, în Brasov si Bucuresti si echipe mobile în Fagaras si Zarnesti, pentru îngrijirea persoanelor dignosticate cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativa, care sunt oferite an centre de zi, ambulatorii si unitati proprii pentru internare, la domiciliul pacientilor si în spitalele partenere. De asemenea, HOSPICE Casa Sperantei dezvolta îngrijirea paliativa la nivel national si international prin informare, prin programe educationale dedicate profesionistilor, pacientilor si comunitatii si prin îmbunatatirea legislatiei în materie.

I: Care sunt, în opinia dumneavoastra, provocarile furnizorilor de servicii sociale si/sau socio-medicale?

R: Principalele provocari ale furnizorilor de servicii socio-medicale ar fi (ma gândesc în special la organizatia din care provin si care furnizeaza astfel de servicii persoanelor diagnosticate cu o boala incurabila, dar nu numai):

- Legislatia în domeniul sanitar care nu încurajeaza furnizorii de servicii medicale sa încheie contracte cu casele judetene de asigurari de sanatate, iar sumele decontate de catre acestea sunt insuficiente pentru acoperirea costurilor.

- Dezvoltarea pietei furnizorilor privati de servicii de îngrijire sociala si socio-medicala la domiciliu este îngreunata de interesul scazut al autoritatii locale sau judetene de a sustine aceste servicii, de lipsa finantarilor de la nivel judetean, de dificultatea de a accesa subventii, etc.

- Birocratia prea mare cu care se confrunta furnizorii de servicii pentru depunerea documentatiei si evaluarea activitatii lor.

- Lipsa de transparenta în alocarea fondurilor publice pentru servicii.

- Structura de personal incompleta (datorata dificultatii în recrutarea personalului calificat pe de o parte si a formarii continue inadecvate pe de alta parte).

I: Din experienta dumneavoastra în lucrul cu vârstnicii, care sunt problemele cu care acestia se confrunta?

 R: Cred ca principalele lor probleme ar fi:

- O stare de sanatate deficitara - odata cu trecerea timpului cei mai multi vârstnici dobândesc noi si noi afectiuni care le diminueaza mobilitatea si posibilitatile de autoîngrijire.

- Sentimentul de singuratate care are efecte dezastruoase asupra sanatatii fizice, psihice si a calitatii vietii acestora. De asemenea fenomenul îmbatrânirii atrage marginalizarea si excluderea sociala a vârstnicilor.

- Aspectul financiar reprezinta o alta problema majora a persoanelor în vârsta. La cei mai multi dintre acestia nevoile personale depasesc adesea veniturile.

- Sentimentul de inutilitate care apare în general odata cu pensionarea. Cei care locuiesc cu familia îsi canalizeaza, de obicei, energia spre activitati în gospodarire, îngrijirea nepotilor sau alte activitati în care sunt solicitati de familie….daca sunt solicitati.

I: Daca ati fi în postura Ministrului Muncii si Justitiei Sociale, cu ce solutii ati veni pentru îmbunatatirea serviciilor?

R: - Introducerea unor facilitati în vederea promovarii si stimularii îngrijirii la domiciliu a persoanelor vârstnice inclusiv sprijinirea membrilor familiei sa îsi îngrijeasca persoanele vârstnice la domiciliu, într-un mediu familiar.

- Dezvoltarea unui sistem de îngrijitori la domiciliu pentru a evita suprapopularea institutiilor de asistenta sociala/socio-medicala (având în vedere faptul ca cererea de a primi asistenta într-o institutie specializata este foarte mare în raport cu numarul existent de camine pentru persoane vârstnice).

- Dezvoltarea sistemului rezidential de asistenta sociala pentru vârstnici prin reabilitarea caminelor existente si construirea de noi camine.

- Sustinerea costurilor pentru programele de îngrijire la domiciliu si rezidentiale prin alocarea mai multor subventii de la bugetul de stat pentru îngrijirea persoanelor vârstnice care nu dispun de venituri suficiente pentru a plati costurile de întretinere.

- Implicarea comunitatii în actiunile sociale prin intensificarea campaniilor de sensibilizare a opiniei publice vis-a-vis de problematica vârstei a treia; (inclusiv promovarea voluntariatului)

- Crearea unui cadru legal care sa permita dezvoltarea si implementarea serviciilor de asistenta sociala destinate persoanelor vârstnice în vederea sustinerii participarii acestora la  viata economica, sociala si culturala a comunitatii pentru evitarea riscului de marginalizare sociala.

I: Cum vedeti sistemul de servicii sociale si/sau socio-medicale peste 5 ani?

R: Din pacate, având în vedere situatia politica actuala, inconsecventa în elaborarea de politici care sa sprijine acest sector, nu pot sa raspund la aceasta întrebare.

Respondent: Dna Sorina Hasu (Asistent administrativ programe educatie)

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test