email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Servicii sociale sub lupa – Asociatia Samaritenii Orastieni

Asociatia Samaritenii Orastieni are sediul în municipiul Orastie. In incinta punctului de lucru functioneaza si serviciul Centru Rezidential pentru persoane varstnice care acomodeaza un numar de 30 beneficiari, care provin atat din judetul Hunedoara, cat si din judetele Brasov, Timis, Alba, Vaslui. Asociatia functioneaza din anul 2005 si a luat fiinta la initiativa a 16 membri fondatori, unii dintre acestia fiind astazi membri ai Consiliului Director. In prezent, ASO are 44 membri, 10 salariati angajati cu contract individual de munca si 10 voluntari implicati activ, inca de la inceputuri.

Dintre obiectivele noastre, mentionam: realizarea unor activitati in domeniul asistentei medicale de urgenta, social si al tineretului; sprijinirea unor spitale, lacase de cult, camine de batrani, persoane cu handicap; informarea sanitara, dezvoltarea culturii, sanatatii; sprijinirea sistemului de educatie si formare, precum si a altor ONG-uri. 

I: Care sunt, in opinia dumneavoastra, provocarile furnizorilor de servicii sociale si/sau socio-medicale?

R: De-a lungul timpului ne-am confruntat cu numeroase situatii:

- Obtinerea, in permanenta a finantarilor,  in scopul  sustinerii serviciilor sociale  si/  sau medicale.

- Identificarea  personalului potrivit, calificat  si motivarea acestuia printr-un pachet salarial acceptabil.

- Mentinerea unui grad inalt al standardelor de calitate  privind serviciile si daca se poate…costuri accesibile.

I: Din experienta dumneavoastra in lucrul cu varstnicii, care sunt problemele cu care acestia se confrunta?

R: Din cazurile pe care le-am avut pana in prezent, cele mai des intalnite probleme sunt legate de starea de sanatate precara (beneficiari cu dementa sau imobilizati) si prea putine centre de ingrijire aflate in zona care sa vina in intampinarea lor.

Totodata, am intampinat destul de frecvent:

- Lipsa resurselor financiare care sa poata acoperi gama de servicii furnizate intr-un centru de ingrijire.

- Lipsa apartinatorilor care sa contribuie cu co-finantarea la plata serviciilor sociale, pe langa pensiile varstnicilor care nu ajung pentru acoperirea in totalitate a costurilor serviciilor intr-un centru de ingrijire, batranii fiind nevoiti sa ramana  la domiciliu  si fara sprijin.

- Varstnicii ingrijiti la domiciliu, daca nu au apartinatori  sau acestia nu locuiesc cu ei, au nevoie de sprijin din partea altor persoane,  aceste servicii fiind foarte costisitoare (avand in vedere faptul ca cel putin o persoana  trebuie sa se deplaseze  zilnic la domiciliul  beneficiarului aflat în imposibilitatea de a se ingriji singur).

- Identificarea unor persoane potrivite pentru rolul de ingrijitori este de asemena, o provocare, intrucat nu sunt multe persoane suficient de pregatite profesional si dispuse sa ramana pe acest post, suficient de mult.

I: Daca ati fi în postura Ministrului Muncii si Protectiei Sociale, cu ce solutii ati veni pentru imbunatatirea serviciilor?

R: In primul rand, se impune o  corelare intre  cuantumul pensiilor  si  costul  de  intretinere a  unui varstnic intr-o  institutie de ocrotire, deoarece prea putini varstnici din Romania isi pot permite sa fie ingriji intr-un  centru. Este extrem de complicat sa se descurce doar din veniturile proprii, fara sa apeleze la apartinatori. Totodata, este posibil ca acolo unde apartinatorii exista, sa nu se implice in sprijinirea batranilor.  

Este necesar sa se asigure niste finantari care sa poata fi accesate si de catre furnizorii privati pentru ca acestia sa fie sprijiniti in sustinerea costurilor serviciilor sociale si/sau medicale. Este evident ca 250 lei/beneficiar/luna, suma alocata  in baza Legii 34/1998 nu este suficient, fara sa mai spunem ca acest cuantum nu s-a majorat de 10 ani.

I: Cum vedeti sistemul de servicii sociale si/sau socio-medicale peste 5 ani?

R: Din punctul meu de vedere,  daca nu se iau masuri de suport, atat pentru beneficiar cat si pentru furnizorii de servicii sociale  pentru rezolvarea acelor  nevoi pe care le-am amintit mai sus, cred ca vor fi tot mai putini furnizori de servicii si tot mai multi varstnici lipsiti de sprijin.

O alta informatie pe care o consider relevanta se refera la furnizorii de servicii medicale, care au incheiate contracte cu CNAS. Nu se respecta o regula referitoare la egalitatea între furnizori - exista  unele institu?ii  carora li se  repartizeaza majoritatea pacientilor ce se adreseaza Caselor de Asigurari de Sanatate, în schimb ce, altora nu li se repartizeaza niciun pacient (cum a fost si cazul nostru in anul 2015).

Respondent: dna Dorina Letitia Mois (Director executiv)

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test