email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

SenioriNet aduce in atentia decidentilor propunerile de politici publice adresate varstnicilor in Romania

Reprezentantii retelei SenioriNet au continuat in perioada septembrie - octombrie eforturile de promovare a propunerilor de politici publice la nivel institutional si politic. In acest sens propunerile retelei SenioriNet au fost aduse in atentia decidentilor publici si expertilor activi in domeniul social in cadrul a doua intalniri organizate in perioada septembrie – octombrie. 

Intalnirea din data de 30 septembrie 2014 organizata la sediul Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice si initiata de catre Ministrul delegat pentru Dialog Social cu grupul consultativ pentru politici sociale, incluziune si economie sociala  a avut drept scop stimularea dialogului civic si transformarea acestuia intr-un instrument functional si eficient in elaborarea de politici publice in consultare cu societatea civila. La intalnire au participat 26 de reprezentanti ai ONG-urilor active in domeniul social, reteaua SenioriNet fiind reprezentata de catre dna Mariana Nitelea, Specialistul în activitatea de lobby al SenioriNet. 

Prin reprezentant, SenioriNet a avut prima interventie in cadrul intalnirii, prin prezentarea Documentului de politica publica realizat de catre Diana Chiriacescu pe baza sugestiilor membrilor retelei SenioriNet - propunerea se gaseste aici.  Reprezentantul SenioriNet a prezentat componenta si obiectivele retelei, a punctat larga participare la Forumul din iunie 2014 a furnizorilor de servicii de ingrijiri la domiciliu si semnarea de catre cei 80 de participanti a Documentului de Pozitie si necesitatea de a se crea  un grup interministerial pentru elaborarea politicii in domeniul ingrijirii la domiciliu. 

In cadrul mesei rotunde „EUROPA 2020: ŢINTE (ÎN MIŞCARE) PENTRU ROMÂNIA - COMBATEREA SĂRĂCIEI” organizata in data de 7 Octombrie  2014 de Reprezentanţa Comisiei Europene şi Ministerul Afacerilor Externe în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a fost discutata relevanţa ţintei asumate de România de reducere a numărului persoanelor aflate în risc de sărăcie cu 580.000 până în 2020, evaluarea stadiului actual al programului Naţional de Reformă şi identificarea de soluţii menite să contribuie la atingerea ţintei .

Un subiect pe agenda intalnirii, de interes pentru Membrii retelei SenioriNet, a fost prezentarea programelor Uniunii Europene care se vor deschide la începutului anului 2015, progame care au relevanţa şi pot constitui finanţări pentru furnizorii de servicii socio-medicale de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice.

In cadrul acestei intalniri,  Specialistul în activitatea de lobby al SenioriNet – dna Mariana Nitelea, a prezentat necesitatea includerii persoanelor vârstnice în strategia de combare a sărăciei şi a prezentat propunerea SenioriNet de a colabora cu reprezentanţii MMFPSPV şi a Ministerului Sănătăţii pentru elaborarea unei politici publice în domeniul ingrijirii la domiciliu a persoanelor vârstnice. Masa rotunda a oferit oportunitatea stabilirii unor intalniri de lucru cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, cu privire la propunerea SenioriNet privind elaborarea a politicii publice în domeniul serviciilor socio-medicale de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice. 

Pentru orice informaţii legate de reţeaua SenioriNET, ne puteţi contacta la e-mail: SenioriNET@caritas.org.ro sau telefon 0746.607.031, persoană de contact Rodica Nenov, Coordonator de comunicare.

Reteaua SenioriNET este creata in cadrul Proiectului „SenioriNET– retea ONG de servicii dedicate persoanelor varstnice” si este initiata de Confederaţia Caritas România în parteneriat cu Fundaţia Crucea Alb Galbenă, Asociaţia Habilitas, Asociaţia ADAM şi Asociaţia Four Change. In prezent, Reteaua SenioriNET reuneste 33 de ONG-uri furnizoare de servicii de ingrijiri la domiciliu.  

Reteaua isi propune sa creasca accesul varstnicilor din Romania la servicii de ingrijire la domiciliu prin dezvoltarea capacitatii organizatiilor neguvernamentale din sectorul social si sustinerea participarii lor active in formularea politicilor publice. 

Proiectul „SenioriNET– retea ONG de servicii dedicate persoanelor varstnice” este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test