email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Senatul a adoptat noi modificari la Legea pensiilor: O categorie de pensionari ar putea beneficia de majorari

Anumite persoane care au muncit in grupele I si II de munca ar putea beneficia de o majorare a pensiei, potrivit unui proiect de act normativ adoptat recent de senatori, prin care se propun modificari la Legea pensiilor. 

In prezent, Legea nr. 263/2010 prevede ca pensionarii care au muncit in grupele I si II de munca inainte de 1 aprilie 2001 beneficiaza de o crestere a punctajelor anuale realizate in aceste perioade de 50% si, respectiv, de 25%.

Conform proiectului de lege - care a fost adoptat miercuri de Senat (prima Camera) cu 99de voturi pentru, noua voturi impotriva si trei abtineri --, de aceasta crestere a punctajelor anuale realizate vor beneficia si persoanele pensionate pana pe 1 ianuarie 2011, care au muncit, de asemenea, in grupele I si II de munca.

In acelasi timp, de o crestere de 50% a punctajelor anuale vor beneficia si persoanele care au lucrat in conditii speciale de munca si s-au pensionat pana pe 1 ianuarie 2011.

"Propunerea legislativa urmareste rezolvarea discriminarii aparute in calculul pensiilor unor pensionari care au lucrat in conditii speciale si care, de-a lungul anilor, conform legii de calcul a pensiilor, au ajuns sa aiba, pentru aceleasi conditii grele de munca, aceiasi ani de cotizare si pensii diferite. (...) Prin propunerea legislativa va fi rezolvata situatia tuturor persoanelor care au desfasurat activitati in grupele I si II de munca, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv in conditii speciale de munca, potrivit dispozitiilor legale aplicabile dupa aceasta data (...)", explica initiatorii in expunerea de motive anexata proiectului.

Daca propunerea legislativa va deveni lege si va intra in vigoare, subliniaza initiatorii, pensionarii vizati vor beneficia de majorare din luna de dupa cea in care actul normativ va fi publicat in Monitorul Oficial.

Punctajul anual reprezinta, conform Legii nr. 263/2010, numarul de puncte realizat de asigurat pe parcursul unui an calendaristic, acesta fiind obtinut prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare. Referitor la punctajul lunar, acelasi act lamureste ca acesta este"numarul de puncte realizat de asigurat intr-o luna, calculat prin raportarea castigului salarial brut lunar/soldei brute lunare sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica".

Atentie! Prevederile prezentate fac parte dintr-un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputatilor, promulgat prin decret prezidential si publicat in Monitorul Oficial.

 

sursa foto: www.presaonline.com

sursa articol: www.avocatnet.ro

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test