email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

PREMIERA: Document de pozitie pentru crearea unui cadru benefic îmbatrânirii active si demne înaintat de vârstnici autoritatilor centrale române

Confederatia Caritas România, împreuna cu Asociatia C.A.R.P. „OMENIA” Bucuresti, partener în cadrul proiectului „Cetateni activi la puterea a treia”, a organizat în data de 25.04.2017, prima editie a Forumului Seniorilor, eveniment în premiera în România dedicat promovarii drepturilor persoanelor vârstnice.

Forumul Seniorilor a fost conceput ca un spatiu de comunicare între decidentii politici si reprezentantii seniori ai Parlamentului Seniorilor – for consultativ care apara si promoveaza interesele persoanelor vârstnice. Cei 9 membri ai acestui for au prezentat în cadrul evenimentului un document de pozitie si o platforma program ce cuprinde recomandari pentru crearea unui cadru legislativ favorabil unei îmbatrâniri demne si active.

Documentul de pozitie reprezinta o analiza aprofundata a problemelor cu care se confrunta persoana vârstnica în România, cu accent pe domenii-cheie precum: asistenta sociala, asistenta medicala, îmbatrânire activa, participare publica si protectia drepturilor persoanelor vârstnice, saracie si excluziune sociala. Pentru prima data de la adoptarea Strategiei Nationale pentru Promovarea Îmbatrânirii Active si Protectia Persoanelor Vârstnice (2015) a fost evaluat impactul acesteia, dar si asteptarile cetatenilor de vârsta a treia pentru ca aceasta sa îsi produca efectele în mod real.

„Sa nu dam ani vietii, ci sa dam viata anilor, pentru ca din punct de vedere al sanatatii, daca prelungim viata, nu este suficient. La nivel mondial exista o crestere a sperantei de viata, însa cred ca este foarte important sa avem si conditii de viata corespunzatoare pentru cei carora le datoram ceea ce suntem astazi.” Florian Dorel Bodog, Ministrul Sanatatii.

„Ne-am propus ca acest document sa fie un instrument de comunicare cu membrii Parlamentului României si cuprinde o serie de recomandari care sa raspunda nevoilor complexe si actuale ale persoanelor vârstnice.” Anca Zavadescu, Membru al Parlamentului Seniorilor.

„Datorita crearii Parlamentului Seniorilor, unele probleme au ajuns deja pe masa Parlamentului României. Vom contiua sa dialogam si sa gasim solutii împreuna cu toate institutiile relevante.” Miorita Sateanu, Membru al Parlamentului Seniorilor.

Forumul Seniorilor vine nu numai cu experienta unui numar de 9 persoane, ci vrea sa coopteze si vocea vârstnicilor neafiliati la organizatii de persoane vârstnice, a celor din mediul rural care poate nu au avut niciodata sansa sa-ti expuna dorintele si nevoile. Vrem sa devenim o voce din ce în ce mai puternica alaturi de decidentii zilei în scopul rezolvarii problemelor persoanelor vârstnice. Gheorghe Chioaru, Presedintele Onorific al Parlamentului Seniorilor.

Pe parcursul anului 2016, si continuate în anul 2017, activitatile proiectului „Cetateni Activi la Puterea a Treia” au creat cadrul necesar formarii Parlamentului Seniorilor: Caravana Cafenelele Seniorilor (10 întâlniri în 5 regiuni ale tarii), 2 cursuri de lobby si advocacy pentru seniori, 5 expozitii fotografice „Lumini si umbre în viata seniorilor”, primul Flashmob intergenerational, contribuind la cresterea capacitatii persoanelor vârstnice de a participa activ la influentarea deciziilor si a politicilor publice si valorizarea publica a persoanelor vârstnice prin promovarea imaginii unei batrâneti utile social si cresterea respectului fata de seniori în rândul politicienilor si a generatiilor tinere. Mai multe detalii pe www.caritasromania.ro

Mesaje de sustinere pentru Parlamentul Seniorilor au sosit din toata Europa:

„Am fost foarte bucurosi sa aflam ca Parlamentul Seniorilor din România a fost lansat si ca deja lucreaza într-un mod foarte eficient, deoarece este un moment oportun atât la nivel european, cât si la nivel mondial întrucât se înregistreaza o serie de progrese privind drepturile persoanelor vârstnice.” Anne-Sophie Parent, Secretar General AGE Platform Europe.

„Este extraordinar faptul ca Forumul Seniorilor aduce împreuna persoanele vârstnice si diversi reprezentanti ai organizatiilor pentru a dezbate si a face recomandari Parlamentului României pentru a se asigura ca demnitatea, preocuparile, ideile lor sunt luate în considerare pentru promovarea îmbatrânirii active în România. Deoarece si în România, ca si în alte state ale Europei populatia îmbatrâneste, Parlamentul Seniorilor are un potential impresionant pentru viitor.” , Jorge Nuño Mayer, Secretar General Caritas Europa.

Evenimentul s-a bucurat de prezenta reprezentantilor Programului de Cooperare Româno-Elvetian, ai Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, Ministerului Sanatatii, ai Senatului si Camerei Deputatilor, reprezentantilor societatii civile si ai grupurilor de initiativa care apara interesele si drepturile persoanelor vârstnice din România. Sustinatori ai Parlamentului Seniorilor.

Pentru informatii suplimentare despre proiectul „Cetateni Activi la Puterea a Treia” ne puteti contacta prin e-mail la adresa ionut.ardeleanu@caritasromania.ro sau prin telefon la 0752.001.437, persoana de contact Ionut Ardeleanu, Specialist PR, proiect „Cetateni Activi la Puterea a Treia”.

Proiectul „Cetateni Activi la Puterea a Treia” este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test