email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Peste 200 de batrani, din care patru peste 100 de ani, premiati pentru longevitate

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Suceava a organizat, in prima parte a lunii octombrie, cu ocazia zilei internationale a persoanelor varstnice, un adevarat maraton care a presupus acordarea unor ajutoare speciale celor mai varstnici dintre membri, 219 persoane fiind premiate pentru longevitate si fidelitate fata de asociatia nebancara. Sucevenii au primit ajutoare financiare de 100 de lei fiecare si diplome de fidelitate.

Printre cei vizati de conducerea CARP Suceava se numara si patru suceveni cu varsta de peste 100 de ani. Este vorba de Viorica Horbaniuc, in varsta de 100 de ani, Arcadie  Sfarnaciuc, de 101 ani, Maria Florea, tot de 101 ani, si de Ana Lazar, aflata in pragul varstei de 104 ani. Aceasta din urma a fost invatatoare aproape jumatate de secol, la mai multe scoli din Suceava, iar de 15 ani locuieste la Azilul de batrani „Sfantul Ioan cel Nou” de la Suceava. Batrana este admirata pentru luciditatea si vigoarea pe care le are la aceasta varsta. De altfel, marea surpriza a celor de la Casa de Ajutor Reciproc a fost ca nu au gasit-o pe batrana la azil la o prima vizita, Ana Lazar fiind plecata la plimbare prin oras impreuna cu un insotitor.  

Cezar Telescu, presedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Suceava, a aratat ca cei patru au o vechime de peste 40 de ani ca membri ai asociatiei nebancare, iar vizitele facute la domiciliile lor au fost incarcate de bucurie si de emotii de ambele parti.

„Credem ca este important ca oamenii sa simta ca nu au fost uitati, ca cineva ii cauta si pentru a le da o diploma si un mic ajutor financiar”, a spus acesta.

CARP Suceava are in momentul de fata 31.500 de membri, din care 18.000 pe raza municipiului Suceava si 13.500 in localitati rurale invecinate municipiului resedinta de judet. Numarul membrilor a crescut de la an la an. Asociatia nebancara se autofinanteaza prin contizatiile lunare ale membrilor (3 lei pe luna) si s-a remarcat in ultimii ani prin numarul foarte mare de imprumuturi acordate, multi varstnici ajungand sa traiasca de la un imprumut la altul. De asemenea, asociatia a mai devenit cunoscuta si pentru petrecerile pe care le organizeaza de mai multe ori pe an, in special prin „Revelionul Pensionarilor”.

sursa articol: monitorulsv.ro 

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test