email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Misterul subvenţiilor pentru servicii de asistenţă socială

Unele ONG-uri care oferă servicii de asistenţă socială au primit mai puţini bani de la stat, comparativ cu anii trecuţi. Reprezentanţii Ministerului Muncii arată cu degetul ONG-iştii şi spun că nu şi-au făcut bine treaba.

Mai multe organizaţii neguvernamentale, care furnizează servicii de asistenţă socială, au primit mai puţine subvenţii din bugetul central decât în anii trecuţi. Astfel, ONG-iştii se văd nevoiţi să facă rost de bani din alte surse, pentru a-şi putea ajuta, în continuare, beneficiarii. De cealaltă parte, reprezentanţii Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale apreciază că problema este în curtea celor care au solicitat subvenţiile.

Caritas Alba-Iulia a decis să reacţioneze public la diminuarea fondurilor. Într-un articol publicat pe website-ul propriu, semnat de directorul Caritas Alba-Iulia, se arată că organizaţia a primit cu peste 1,3 milioane de lei (300.000 de euro) mai puţin decât solicitase. Situaţia „pune în pericol asistenţa acordată mai multor mii de nevoiaşi din Transilvania”. „Nu ne-au spus de ce ne-au dat mai puţin bani, ci doar că atât se aprobă. Sunt însă mai multe organizaţii într-o situaţie ca a noastră”, afirmă Gyorgi Peter, director departament socio – medical la Caritas Alba-Iulia.

O altă organizaţie care a primit mai puţini bani de cât a solicitat este Fundaţia Crucea Alb – Galbenă. „Pentru noi a fost şocant, pentru că am primit o sumă mult mai mică decât cea pe care o doream. Noi aveam nevoie de subvenţii pentru 250 de beneficiari şi am primit doar pentru 50. Nu ne-au spus de ce nu ne-au dat toţi banii, dar nici noi nu am întrebat”, spune Mihaela Văduva, director programe în cadrul fundaţiei.

Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerului Muncii susţin că organizaţiile neguvernamentale care au primit mai puţini bani decât doreau, au făcut greşeli în procesul de solicitare a fondurilor. „Ministerul Muncii nu a redus valoarea subvenţiilor acordate ONG-urilor care oferă servicii de asistenţă socială. Bugetul alocat pentru 2014 este la un nivel similar celui de anul trecut. Mai mult chiar, ne-au mai rămas de cheltuit circa două milioane de lei din bugetul pentru 2014, bani pe care îi vom pune la dispoziţia furnizorilor de servicii de asistenţă socială în perioada următoare. De asemenea, nu s-au schimbat nici legea în baza căreia se acordă subvenţiile şi nici criteriile de acordare a finanţării. Este posibil ca anumite ONG-uri să nu fi cerut corect subvenţiile şi de ce aceea să nu fi primit banii respectivi”, explică Lăcrămioara Corcheş, director general la Direcţia Generală Asistenţă Socială din cadrul Ministerului Muncii.

Mai multe informatii puteti gasi pe www.altreileasector.ro.

Sursa:www.altreileasector.ro. Sursă foto: sxc.hu

 

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test