email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Medicii pensionari isi pot continua activitatea

Colegiul Medicilor din Romania a decis ca doctorii care au ajuns la varsta de pensionare isi pot continua activitatea in spitalele publice unde exista deficit de personal pentru a evita un blocaj in sistemul sanitar.

Continuarea activitatii peste varsta legala de pensionare (65 de ani) poate avea loc numai in situatii exceptionale, respectiv deficit de personal medical sau in zone defavorizate si doar pe perioada in care postul urmeaza sa fie scos la concurs, astfel incat sa existe oportunitati si posturi pentru medicii tineri, a precizat Colegiul Medicilor intr-un comunicat oficial.

”Daca postul nu se ocupa in urma scoaterii la concurs, avizam prelungirea activitatii pentru medicii pensionari pentru a nu bloca activitatea spitalului. Avem situatii in tara, in care s-ar inchide sectii, daca nu ar lucra medicii pensionari, cum este cazul Spitalului Judetean Tulcea. Dar, acolo unde se pot inscrie medici tineri la concurs, nu incurajam prelungirea la nesfarsit a activitatii medicilor pensionari”, a declarat prof. Dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Medicii isi pot continua activitatea medicala peste varsta de pensionare in unitati sanitare private.

Preşedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae, a declarat, ca deficitul de medici a ajuns in jur de 40 - 42 la suta şi exista riscul ca Romania sa ajunga sa aiba "sectii ultramoderne, ultraperformante, care vor fi muzeu" intrucat nu va mai avea cine sa lucreze, scrie Mediafax.

"In acest moment deficitul de medici din Romania a ajuns cam in jur de 40 - 42 la suta. In 1990, in Romania lucrau 57.000 de medici. La 1 iulie 2014, in Romania erau inscrişi in Colegiul Medicilor, cu drept de libera practica, 39.200 de medici. Am coborat sub pragul de 40.000 de medici. Deficitul major este in spitale. Daca in 2011 in spitale aveam angajati cu drept de libera practica 24.000 de medici, in acest moment avem 14.600 de medici", a declarat Vasile Astarastoae.

El a adaugat ca din 2008 si pana in prezent au plecat sa lucreze in alte tari peste 15.000 de medici, numai in primele luni ale acestui an alegand aceasta solutie peste 1.200 de medici. 

Sursa articol: ziarulevenimentul.ro

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test