email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

MASĂ ROTUNDĂ în cadrul Rețelei SenioriNET vizând Serviciile de Îngrijire la Domiciliu din România Targoviste, 20.01.2015

A sasea masă rotundă desfăşurată în cadrul proiectului „SenioriNET – Reţea ONG de servicii dedicate persoanelor vârstnice” a avut loc la Targoviste, pe 20.01.2015.    

Proiectul, implementat de Confederaţia Caritas România în parteneriat cu Fundaţia Crucea Alb-Galbenă România, Asociaţia Habilitas, Asociaţia ADAM şi Asociaţia 4 Change pe o perioadă de doi ani, este finanţat de Programul de Cooperare Elveţiano-Român în cadrul schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru Participarea Societăţii Civile.

Au participat următoarele persoane, reprezentanţi ai autorităţilor locale, ONG–urilor,  furnizorilor publici si privati de servicii adresate persoanelor varstnice din jud Dâmboviţa:

·         Butucan Margareta – Centrul de Asistenta Medico-Sociala Bucsani

·         Stroescu Marius - Centrul de Asistenta Medico-Sociala Bucsani

·         Nitoi Marian – SCM Carol Davila

·         Ursan Elena Lia – CAG, filiala Targoviste

·         Militaru Eugenia Gabriela– CAG, filiala Targoviste

·         Virjoghe Carmen– CAG, filiala Targoviste

·         Anghelina Elena– CAG, filiala Targoviste

·         Cursaru Monica– CAG, filiala Targoviste

·         Paun Maria – CARP Infratirea Racari

·         Gorgan Teodora - Directia de Asistenta Sociala Targoviste

·         Vintilescu Cristina - Primaria Targoviste / Directia de Asistenta Sociala Targoviste

·         Stanciu Mihaela – Asociatia Suflet pentru Oameni

·         Popescu Doina – DGASPC Dambovita

·         Chitu Elena – CARP Pensionari Omenia Targoviste

·         Diaconescu Dragomir  - CARP Pensionari Speranta Pucioasa

·         Popa Constantin - Presedinte Consiliu Judetean Persoane Varstnice Dambovita

·         Oproiu Ion – Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Dambovita

·         Stoica Ana -  Director CAG, filiala Targoviste

·         Dr Gabita Neagu – Directia de Sanatate Publica Dambovita

·         Prof Coman Carmen – Scoala Postliceala Sanitara Carol Davila Targoviste

·         Petrisor Oiilia– Scoala Postliceala Sanitara Carol Davila Targoviste

·         Iorgulescu Lucica– Scoala Postliceala Sanitara Carol Davila Targoviste

·         Iordache Sanziana– Scoala Postliceala Sanitara Carol Davila Targoviste

·         Florea Liliana– Scoala Postliceala Sanitara Carol Davila Targoviste

·         Dr Claudiu Dumitrescu – Asociatia H-MED

·         Dr Sorin Stoica – Director Directia de Sanatate Publica Dambovita

·         Dr Badescu  Gheorghe – Fundatia Comunitara Sf Maria - Pucioasa

In cadrul mesei rotunde a fost prezentat proiectul, partenerii proiectului, reprezentanţii partenerilor, urmate de prezentarea participanţilor, a obiectivelor mesei rotunde, a rezultatelor aşteptate şi a agendei.

A fost prezentat filmul realizat în cadrul proiectului, film care reprezintă o dare de seamă despre situaţia serviciilor de îngrijire la domiciliu din România, cadrul legal, lacunele din cadrul legal, iniţiativele existente. De asemenea, a fost dezbătut documentul de poziţie elaborat în cadrul Forumului furnizorilor de servicii de îngrijiri la domiciliu care a avut loc la Sinaia în iunie.

Au fost prezentate demersurile realizate până în prezent in cadrul campaniei de advocacy a SenioriNet. Participantii au fost invitati sa adere la Reteaua SenioriNet pentru a putea să-şi imbunătăţească serviciile oferite beneficiarilor şi să-şi reprezinte interesele, la nivel local sau central, într-o voce comună, mai puternică.

A fost analizat documentul constituit în cadrul proiectului referitor la necesitatea unei politici publice în domeniu şi elementele de care ar trebui să se ţină cont la elaborarea unei politici publice.

A fost dezbătut subiectul subventiei acordate de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice pentru anul 2015 in baza legii 34 / 1998. In acest context, Filiala Targoviste a CAG, a prezentat, in copie, documentul prezentat in decembrie 2014 ca raspuns de clarificare al Autoritatii Nationale pentru Calificari asupra unor grupe de ocupatii de lucratori in domeniul asistentei sociale. Ca urmare a reducerii subvenţiei primite, au fost discutate si efectele reducerii numărului de ajutoare sociale asupra beneficiarilor (oferirea ajutoarelor in comunităţile aflate pe o singură rută), dificultatea de a decide cui i se vor oferi ajutoarele avându-se în vedere numărul mare de beneficiari eligibili şi discriminarea care se creează intre posibilii beneficiari aflaţi în colectivităţi mici (pe aceeaşi scară de bloc).

Au fost completate de catre participantii la Masa Rotunda chestionarele pentru reprezentanții autorităților publice (4 chestionare), repectiv chestionarele pentru beneficiarii de servicii sociale sau medico-sociale pentru persoanele vârstnice (3 chestionare).

Pentru consolidarea procesului de consultare şi atingerea rezultatelor aşteptate s-a folosit metoda participativă şi învăţarea experienţială. Pe baza celor prezentate, participanţii au fost invitaţi să prezinte experienţele din propriile organizaţii, relaţia lor cu autorităţile locale şi centrale şi specificul local.

Obiectivul general al mesei rotunde: creşterea capacităţii membrilor Reţelei SenioriNET de a deveni actori activi la nivel local şi naţional în domeniul politicilor publice adresate vârstnicilor, cu precădere în domeniul îngrijirilor la domiciliu.

A fost făcută propunerea ca furnizorii locali de servicii destinate varstnicilor sa contacteze Grupurile de Actiune Locale (care au primit invitatia de a participa la masa rotunda, insa nu au fost prezente), pentru a introduce în strategiile de dezvoltare locale problematica îngrijirii la domiciliu a vărstnicilor şi pentru a se prevedea, la acest nivel, sumele necesare unei finanţari pentru a acoperi nevoia de îngrijiri din regiunea deservita.

S-a discutat şi posibilitatea realizării unor proiecte comune între actorii sociali de la nivel local, care să crească numărul de servicii sociale destinate vârstnicilor. In acest context, organizatiile CARP ale pensionarilor din zona, au fost deschise pentru colaborari in vederea acoperii unor nevoi socio-medicale ale varstnicilor din Dambovita, si au solicitat consilierea membrilor fondatori ai retelei SeniorNet pentru identificarea de solutii punctuale.

Reprezentanta Asociatiei “Suflet pentru Oameni” - Centrul rezidential de asistenta medico-sociala pentru persoane varstnice, centru destinat persoanelor varstnice dependente, cu afectiuni cronice, cu probleme de sanatate mintala sau cu afectiuni somatice cronice, aflate in faze evolutive avansate care necesita supraveghere permanenta si ingrijiri paleative, a propus ca SeniorNet sa atraga in retea noi membri din zona furnizorilor de Ingrijiri Paleative, inclusiv Asociaţia Naţională a Ingrijirilor Paliative, anticipand in acest mod o directie de abordare a urmatoarei Mese Rotunde prevazuta a se desfasura la Brasov in 30.01.2015.

 

Echipa SenioriNet:

Rodica Căciulă - Asociatia Habilitas

Mariana Nitelea –  Confederatia Caritas

Mariana Oancea -  Asociaţia de Ajutor Mutual Bucureşti

 

Mihaela Vaduva -  Director Program, Coordonator Centrul Pilot de Coordonare a Serviciilor de Ingrijiri la Domiciliu din Municipiul Bucuresti

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test