email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Marea Britanie: Vârstnicii folosesc de doua ori mai multe antidepresive decât acum 20 de ani

Utilizarea antidepresivelor în rândul persoanelor vârstnice s-a dublat în ultimii 20 de ani, în ciuda cifrelor care arata ca prevalenta depresiei este în usoara scadere, conform unui studiu efectuat în Marea Britanie de Universitatea Angliei de Est, în colaborare cu Universitatea din Cambridge, Universitatea din Newcastle si Universitatea din Nottingham si publicat în British Journal of Psychiatry.

Mai mult de 10% dintre persoanele cu vârste peste 65 de ani care au fost incluse în cercetare au declarat ca au folosit antidepresive în perioada 2008-2011 – în crestere mai mult decât dubla fata de cele 4,2 procente care puteau spune acelasi lucru la începutul anilor 1990.

În aceeasi perioada de studiu, prevalenta estimata a depresiei la aceeasi grupa de vârsta a scazut de la 7,9% la 6,8%, spun cercetatorii care au intervievat peste 15.000 de persoane cu vârste peste 65 de ani din Anglia si din Tara Galilor între 1990/1991-1993 si 2008-2011, în cadrul Studiului privind Functia Cognitiva si Îmbatrânirea.

Autorii studiului, coordonat de prof. Carol Brayne, director al Institutului de Sanatate Publica Cambridge, nu s-au putut edifica asupra motivului acestei cresteri, si anume daca „supradiagnosticarea” ar fi de vina sau, din contra, o diagnosticare mai adecvata, manifestata prin recunoasterea mai precisa a bolii depresive.

„Oricare ar fi explicatia, cresterea substantiala în ceea ce priveste prescrierea nu a redus prevalenta depresiei la populatia de peste 65 de ani. Cauzele depresiei la persoanele în vârsta, factorii care o perpetueaza si cele mai bune modalitati de gestionare a acesteia ramân insuficient întelese si merita mai multa atentie”, a subliniat Antony Arthur, autor al studiului din partea Facultatii de Medicina a Universitatii Angliei de Est.

Potrivit unei statistici facute publice de Ministerul Sanatatii din Marea Britanie, în anul 2018 au fost administrate peste 70 de milioane de pastile antidepresive, iar aceasta doar în Anglia. Statistica aparuta în NHS Digital arata ca acest numar este aproape dublul celor 36 de milioane de pastile prescrise cu 10 ani în urma fata de anul de studiu, adica 2009. Si ce este remarcabil este ca ea nu cuprinde pastilele administrate în spitale, nici pe cele prescrise de clinicile private. Statistica include toate pastilele prescrise pentru acasa de clinicile engleze din sistemul national de sanatate.

„Institutul National pentru Excelenta Clinica recomanda folosirea antidepresivelor strict pentru pacientii care prezinta simptome moderate si severe de depresie sau pentru pacientii a caror depresie s-a întins deja pe mult timp”, spunea prof. Wendy Burn, presedinta asociatiei Royal College of Psychiatrists.

Mai ales când vine vorba de pacientii mai în vârsta, specialistii recomanda epuizarea celorlalte forme de terapie, de exemplu terapia prin cuvânt, terapia ocupationala, podiatria, înainte de a apela la medicatie. Motivul este, asa cum punct prof. Libby Roughead, de la Universitatea South Australia, acela ca „antidepresivele, opiaceele, antiepilepticele, benzodiazepinele (folosite în tratarea anxietatii) si antipsihoticele pot, fiecare în parte, sa creasca riscul de fracturi de sold”. Iar „combinarea lor creste în plus riscul, aproape de cinci ori, mai ales în cazul folosirii împreuna a antidepresivelor si a medicamentelor împotriva anxietatii”.

Medicamentele psihotrope folosite pentru tratarea unei palete largi de probleme de sanatate, între care depresia, durerea, dementa, au efecte secundare care pot include moleseala, ameteala, vederea încetosata, iar acestea pot creste riscul de caderi sau fracturi.

Sursa: semneletimpului.ro

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test