email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Ce înseamnă expresia "Cine nu are bătrâni să-şi cumpere?" Cum ne poate ajuta experienţa persoanelor vârstnice?

Expresiile populare româneşti abundă de învăţăminte beneficie dezvoltării personalităţii. Psihologii sunt de părere că ne putem schimba atitudinile dacă reflectăm mai mult asupra vorbelor provenite din bătrâni.

Mesajul ascuns în binecunoscuta expresie „Cine nu are bătrâni să-şi cumpere” este decriptat de specialiştii în psihologie într-o manieră foarte interesantă. Fraza are în plan psihologic o însemnătate deosebită. Liliana Preotu, psiholog în cadrul Policlinicii Slobozia, explică faptul că vorbele descriu în detaliu temperamentul, caracterul şi personalitatea persoanelor de vârsta a treia.

Din punct de vedere psihologic, vârstnicii sunt persoane mature, cu experienţă de viaţă, care pot face faţă cu uşurinţă oricărei provocări. Mai mult, ei pot deveni foarte uşor modele de viaţă, tocmai prin prisma experienţelor anterioare. Sfaturile pe care aceştia le pot oferi vor fi cu siguranţă cele mai bune, sunt de părere specialiştii.

„Privită din perspectivă psihologică, o persoană de vârsta a treia este o persoană matură, cu o vastă experienţă de viaţă. Mai mult, această expresie scoate în evidenţă înţelepciunea pe care o au vârstnicii. Bătrânii privesc totul cu calm, ştiu să cântărească fiecare decizie pe care urmează să o ia şi, totodată, transmit tinerilor din jurul lor sfaturile cele mai bune. Tinerii sunt de regulă impulsivi, tocmai de aceea, de multe ori, riscă să comită greşeli”, explică psihologul Liliana Preotu.

Definiţia bătrâneţii

Specialiştii consideră faptul că procesul de îmbătrânire, mai ales din punct de vedere psihologic, intervine după vârsta de 60 de ani. Schimbările se simt din toate punctele de vedere, mai ales în plan emoţional. Cel mai adesea, mulţi vârstnici au tendinţa de a se simţi neputincioşi şi singuri, motiv pentru care ei au nevoie de un sprijin. Tocmai de aceea, specialiştii precizează faptul că expresia „Cine nu are bătrâni să-şi cumpere” reprezintă şi un îndemn pentru persoanele tinere, astfel încât să devină suportul de care vârstnicii au nevoie.

Ce se întâmplă în realitate?
Psihologii susţin faptul că vremurile în care bătrânii erau, de fapt, modelele de viaţă ale tinerilor au apus de mult. Astăzi, societatea apelează la modelele promovate de media care sunt, în fapt, anti-modele. Mai mult, în privinţa susţinerii bătrânilor vulnerabili acest aspect se petrece prea puţin sau deloc.
„Societatea noastră funcţionează după alte valori, iar în plan psihologic aceste lucruri se resimt foarte acut. Oamenii sunt mult mai stresaţi, deprimaţi şi chiar împinşi către suicid. Renunţă la valorile fundamentale, în locul celor artificiale, văzute prin reviste sau la televizor. Bătrânii au un rol cheie în a putea tempera aceste comportamente greşit înţelese”, mai spune psihologul Liliana Preotu.

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test