email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

La Satul Seniorilor creste o gradina ca-n povesti

În cadrul centrului rezidential pentru vârstnici Satul Seniorilor Milly din Buhusi, este în plina desfasurare un proiect inedit, care îsi propune crearea, în premiera judeteana, a unei gradini urbane comunitare de care sa se bucure atât bunicii rezidenti ai centrului, cât si copiii si parintii din orasul Buhusi, în conditiile în care zonele de agrement din acest oras sunt tot mai putine.

Proiectul Gradina Milly pentru copii si bunici, implementat de Fundatia de Sprijin Comunitar, este beneficiar al Programului de Finantare „Crestem Gradinescu”, coordonat de catre Institutul de Cercetare în Permacultura din România (www.institutuldepermacultura.ro) si sponsorizat de Kaufland România (www.kaufland.ro). Un alt sustinator financiar al proiectului este compania Dedeman.

Practic, pe durata implementarii proiectului (mai 2019 – mai 2020) vor fi implicati, în mod direct, 50 de copii beneficiari ai programului After School sustinut de FSC în Scoala Mihail Andrei, care provin preponderant din familii rome modeste social si care locuiesc într-o zona marginasa (Colonia Bistritei). Acestia vin în Gradina pentru a învata, a se juca, a se relaxa, a relationa cu seniorii centrului si pentru a beneficia de o masa sanatoasa. Cei 50 de vârstnici care locuiesc în Centrul Milly si beneficiaza de îngrijire, terapii ocupationale si alte servicii, vor folosi gradina pentru a se relaxa, a fi activi, a desfasura activitati agricole cu scop terapeutic si de întretinere fizica, dar si pentru a-si asigura legume proaspete din recolta proprie în bucataria centrului. Ei sunt sprijiniti de 20 de voluntari, elevi la liceul din Buhusi, care vin zilnic pentru a contribui la activitatile de realizare, întretinere a gradinii si relationarea cu copiii si seniorii.

“Gradina Milly va avea în total 1050 mp (15mX70m), va deveni un model si va servi ca loc de învatare pentru viitoare proiecte similare. Va fi locul ideal care va servi ca refugiu creativ pentru copii, voluntari si seniori, locul care va genera atât alimente gustoase si necesare, cât si vindecare, buna dispozitie si prietenie intergenerationala.” (Gabriela Achihai, presedinte FSC).

Principalele utilizari comunitare ale gradinii vizeaza cultivarea de legume în sera si straturi adiacente, legume care vor fi folosite de catre familiile copiilor beneficiari, dar si intern în bucataria Centrului Milly. Sunt cultivare si flori si plante ornamentale în straturi înaltate pentru a putea fi la îndemîna persoanelor vârstnice. Gradina are un accentuat rol educativ, copiii si voluntarii învata despre cti activ specialistii Institutului de Cercetare în Permacultura din România care au instruit atât specialistii centrului, cât si voluntarii pentru implementarea proiectului, constructia serei si realizarea unor culturi sustenabile.

“În general gradina este un spatiu atractiv pentru relaxare activa, are locuri de odihna pe banci sub umbrare, alei care sa permita practicarea terapiei senzoriale (nisip, pietris fin, iarba, etc.), mini locuri de joaca si de învatare (leagan, table de scris, bancute, etc.)” (Gabriela Achihai, presedinte FSC).

Odata cu finalizarea lucrarilor de amenajare, Gradina Milly va gazdui periodic evenimente dedicate ecologiei, sanatatii, gradinaritului si agriculturii urbane, alimentatiei bio etc, chiar în aceasta perioada fiind în plina desfasurare o scoala de vara pentru copiii si bunicii din proiect. Vor urma sesiuni de gatit sanatos, Sarbatoarea Recoltei, dar si campanii în care voluntari de toate vârstele vor fi invitati sa contribuie la întretinerea gradinii, pregatirea rasadurilor pentru culturile viitoare, conservarea legumelor si fructelor pentru iarna, etc.

Sursa: fsc.ro

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test