email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Intretinerea unui varstnic 680 lei, a unui detinut 1.570 lei

Intretinerea unui varstnic internat intr-un centru social, costa in medie 680 lei lunar, in timp ce statul cheltuie pentru intretinerea lunara a unui detinut o suma de doua ori mai mare, adica 1.568 lei, relateaza Romania Libera

11 lei/zi alocatia zilnica de hrana pentru varstnici 

Cu toate ca un varstnic internat la un centru rezidential al Primariei Galati plateste 80% din pensie pentru serviciile sociale care ii sunt acordate, conditiile oferite nu se ridica la un standard pe masura. Spre exemplu, intretinerea unui batran internat la un centru social, costa in medie 680 lei lunar, iar recent, consilierii municipali din Galati au aprobat stabilirea la 11 lei/zi a alocatiei zilnice de hrana pentru varstnicii internati la cele patru centre sociale aflate in administrarea Primariei Galati, respectiv Caminul pentru persoane varstnice „Stefan cel Mare”, Caminul pentru persoane varstnice „Sf Spiridon”, Centrul Multifunctional pentru Servicii Sociale si Centrul Medico-Social Pechea.

Nicolae Rainea, consilier municipal PSD, a declarat in sedinta Consiliului Municipal Galati ca presa ar trebui sa laude aceasta realizare: „Vreau sa informez pe toti cei prezenti ca s-a facut cea mai mare realizare cu aceste hotarari, in sensul ca erau insuficienti banii acordati pentru hrana zilnica prin lege acestor institutii. Erau 7-8 lei, acum sunt 10-11 lei.”, a spus Rainea.

680 lei/lunar costul mediu pentru intretinerea unui varstnic

In aceeasi sedinta, consilierii municipali au aprobat si costurile medii pentru intretinerea unei persoane varstnice cazate intr-unul din cele patru centre sociale ale Primariei Galati. Pentru un varstnic internat la Centrul Medico-Social Pechea, costul mediu lunar al intretinerii este 570 lei/beneficiar, pentru un varstnic internat la Caminul pentru Persoane Varstnice „Stefan Cel Mare” intretinerea lunara este de 624 lei beneficiar, in timp ce pentru un varstnic internat la Caminul „Sf Spiridon”, intretinerea lunara este de 630-750 lei/beneficiar, in functie de gradul de dependenta.

Cea mai scumpa este intretinerea lunara de la Centrul Multifunctional, pentru Servicii Sociale, care este de 853 lei/beneficiar. In medie, intretinerea ar fi de 680 lei/lunar.

1.568 lei/luna pentru un detinut

Asa cum rezulta din datele Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), in cazul Penitenciarului Galati, costurile totale pentru cazarea si asistarea celor 995 de detinuti in anul 2012 au fost de 18.726.857 lei, dintre care 10.276.137 lei sunt cheltuieli de personal, iar 1.439.244 lei cheltuieli cu detinutii. In medie, costurile intretinerii lunare a unui detinut in Penitenciarul Galati este 1.568 lei/beneficiar, in timp ce pentru cele patru camine pentru varstnici din Galati costurile intretinerii lunare sunt in medie, de 680 lei/beneficiar. 

Sursa: Romania Libera

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test