email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Intreaba cineva de vorba

Cu o tinuta dreapta, sprijinindu-se usor de un stilp, Viorica Jecu ma intimpina in coltul strazii. Este opt seara. Desi merge greu si nu vede prea bine, a insistat sa ma astepte in strada. Sa fie „mai usor de gasit” cind intru pe strada lor.

Impreuna cu sotul ei, Stefan, locuiesc in Bucuresti, intr-o casa veche, foarte aproape de statia de metrou Eroii Revolutiei. Folosesc doar una dintre camerele casei, mica, de maximum opt - noua metri patrati. Se incalzeste mai usor cu soba cu lemne de teracota.

Viorica Jecu are 75 de ani, iar Stefan 70. Amandoi sint hipertensivi si au semipareza. Viorica are cataracta la ambii ochi iar Stefan este diabetic.

Acum patru ani, in simbata Pastelui, dupa ce a terminat de „rosit” ouale, Vioricai Jecu i s-a facut rau. Si-a pierdut cunostinta si a cazut in mijlocul camerei. A ajuns internata la Spitalul Obregia. Suferise un atac cerebral. Dupa trei zile de tratament intensiv, desi de-abia se misca si nu putea vorbi aproape deloc, i-a cerut doctorului sa o externeze. „E barbatul meu singur si e paralizat....Domnul doctor, mai bine ma simt eu acasa, mai bine ma recuperez” - a insistat.

Au urmat multe luni de recuperare, in care se trezea singura la cinci dimineata si mergea in sus si in jos pe strada pe care locuiesc, ca sa isi puna muschii in miscare. La scurt timp, au cunoscut-o pe Irina, o tinara care a inceput sa ii viziteze din cind in cind. Le facea cumparaturile si ii ajuta cu diverse lucruri prin casa. In schimb le-a cerut sa o ajute sa isi scoata buletin de Bucuresti. Irina i-a vizitat aproape doi ani, pina cind s-a mutat din tara, la sora ei in Italia.

Urmatorii doi i-au petrecut iar singuri. „Ne-am descurcat asa cum am putut”, spune Viorica Jecu. Cel mult odata la doua saptamini se suia intr-un taxi si mergea sa cumpere de mincare din putinii bani care le ramineau. Din cei noua sute de lei cit au pensie impreuna, platesc mai mult medicamente si facturi. In rest, isi petrec zilele fara sa iasa prea mult din casa.

Acum doua luni, Anca, o tinara din Bucuresti, a decis ca vrea sa ajute o familie de batrini. A intrebat la biserica din cartier daca stiu pe cineva aflat in nevoie si a fost orientata catre familia Jecu. Anca mi-a povestit ca atunci cind i-a gasit, „doamna Jecu” avea o rana grava la picior. Vasele de singe se sparsesera si facuse o infectie. Dupa cum arata, o avea de ceva timp. Anca a  facut cerere la primaria de sector ca sa primeasca ingrijire la domiciliu. Acum vine o asistenta medicala in fiecare zi ca sa le ia tensiunea si sa-i schimbe pansamentul doamnei Jecu.

„- Dar nu v-a zis nimeni de aici, din zona, ca poate sa va ajute cineva la domiciliu? intreb eu.
- N-au stiut. Nimeni nu stia. Nici medicul de familie nu mi-a zis. Cind m-am dus la el acum patru ani, nici nu puteam sa vorbesc. Acum 2 luni mi-a zis prima oara, cind m-am dus cu doamna Anca.
- N-o fi stiut nici el...
- Stii cum se zice, mai bine mai tirziu decit niciodata!

Mi-a zimbit larg. In spatele ochelarilor, ochii ei devin mici de tot cind zimbeste.

Anca ii ajuta in continuare pe cei doi batrini. A initiat impreuna cu o prietena o mini campanie de stringere de fonduri prin care isi propune sa stringa cei doua mii de ron necesari pentru operatia de cataracta a Vioricai. (mai multe detalii aici)

In Romania sint multi batrini in situatia celor doi. „In Romania virstnicii reprezinta 15% din populatia tarii si estimam ca in anul 2050 procentul va ajunge la 30%. Aproape o jumatate de milion de virstnici traieste in saracie, peste 750.000 nu isi pot desfasura minimul activitatilor zilnice. Cel putin 20% dintre virstnici au nevoie de ingrijire la domiciliu si doar 0.23% beneficiaza de asa ceva” imi spune Doina Crangasu, Director Executiv al Confederatiei Caritas, Romania. Marea parte nu stiu ca este dreptul lor sa fie ingrijiti la domiciliu.

Doina Crangasu mai spune ca este nevoie de un „sistem de management”, de o „interfata intre asistenta spitaliceasca si asistenta la domiciliu”. Iar ingrijirea la domiciliu trebuie acordata printr-un „mediu concurential corect si a unei piete libere functionale care sa ofere sanse egale pentru furnizorii privati si publici din domeniu”. Vorbim despre o piata, intr-adevar, deoarece buna parte dintre aceste servicii (peste 60%, mai exact) sint realizate de fundatii si asociatii. Si totusi nu este de ajuns. Ca sa ajunga mai bine la nevoile batrinilor este nevoie de politici publice coerente. Dincolo de asistenta medicala, e necesar sa oferim si alte tipuri de asistenta.

Impreuna cu inca 40 de organizatii, Federatia Caritas impreuna cu Fundatia Crucea Alb Galbena, Asociatia Habilitas, Asociatia ADAM si Asociatia Four Change au infiintat, in cadrul unui proiect finantat prin Programul de Cooperare Elvetiano- Roman, reteaua Seniori Net (www.seniorinet.ro).  In prezent, din retea fac parte 35 de organizatii furnizoare de servicii la domiciliu. Impreuna vor sa sprijine implementarea si dezvoltarea acestor servicii in Romania.

Viorica si Stefan spun ca nu au nevoie de bani si ajutoare. Daca se vindeca rana de la piciorul Vioricai, „pe urma se descurca”. Se bucura insa ca asistenta medicala ii viziteaza zilnic. Rana arata mai bine si, in fiecare zi, ii „intreaba cineva de vorba”.

Articol realizat de Vera Ularu si preluat de pe Dilema Veche.

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test