email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Ingrijire rezidentiala pentru varstnici: 393 de centre, cu o capacitate totala de nici 17.000 de locuri

România are doar 393 de centre de îngrijire, în sistem rezidenţial, pentru persoanele vârstnice, cu o capacitate totală de nici 17.000 de locuri, iar 67 dintre aceste servicii nu sunt acreditate, potrivit Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), citată de Adevarul.ro.

Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) menţionează că, în prezent, la nivel naţional funcţionează 393 de entităţi care furnizează servicii de îngrijire, în sistem rezidenţial, pentru persoanele vârstnice.

Dintre acestea, 140 sunt în sistem public asigurat de către direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului (DGASPC), 245 funcţionează în sistem privat, furnizate de asociaţii/fundaţii/societăţi comerciale şi opt sunt asigurate în parteneriat public - privat.

Din totalul centrelor pentru persoane vârstnice, 326 sunt acreditate şi 67 sunt neacreditate. Cele mai multe centre neacreditate sunt în: Ilfov (13), Bucureşti (12), Suceava (nouă) şi Arad (şapte). Capacitatea totală a celor 393 de centre este de 16.341 locuri.

Judeţele cu cele mai multe servicii rezidenţiale pentru persoanele vârstnice sunt: Braşov şi Bihor (câte 28), Arad (23), Suceava, Ilfov şi Cluj (câte 19), Alba, Casaş-Severin şi Timiş (câte 14), iar în municipiul Bucureşti sunt 21 de astfel de centre.

Cele mai puţine servicii pentru vârstnici sunt în judeţele: Botoşani (unu), Gorj şi Tulcea (câte două), Călăraşi şi Vaslui (câte trei).

Ingrijirea la domiciliu o posibila solutie

Analizele si studiile realizate atât in tarile europene, cât si in America pledeaza pentru mentinerea vârstncilor in mediul familial si arată că vârstnicii, traind în casele proprii, au reusit să-și pastreze stilul de viata complet independent pâna la sfârsit.

Ingrijirea la domiciliu este de 11 ori mai ieftina decât cea in institutii. In plus, prin dezvoltarea acestor servicii s-ar putea crea locuri de munca si calificare pentru cel putin 100.000 persoane provenite din mediul rural sau urban care nu au alte optiuni pentru incadrarea in munca.

 

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test