email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

FPMR: Peste 640.000 de varstnici se lupta cu singuratatea

In Romania, numarul persoanelor cu varsta peste 65 de ani afectate de singuratate se ridica la 645.000, iar cele mai afectate sunt femeile, conform unui studiu realizat de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei. 

Un procent de 30% dintre femeile cu varsta peste 75 de ani recunosc faptul ca se confrunta cu singuratatea, spre deosebire de doar 18% dintre barbati, conform studiului Situatia varstnicilor din Romania si a informatiilor din cel mai recent recensamantul national al populatiei.

Fundatia Principesa Margareta a Romaniei isi propune sa realizeze o retea nationala de voluntari implicati in sustinerea varstnicilor singuri din comunitatea din care fac parte. In acest sens, in data de 19 martie 2014, in cadrul unui eveniment oficial gazduit la resedinta ambasadorului Frantei in Romania, Alteta Sa Regala Principesa Margareta a Romaniei a semnat protocolul de colaborare al Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei cu asociatia les petits frères des Pauvres, unul din principalii actori la nivel mondial in lupta impotriva izolarii varstnicilor. 

Multi oameni imbatranesc frumos, pastrandu-si demnitatea, luciditatea si au parte de sprijinul familiei. Sunt multi varstnici insa care au nevoie de noi, de membrii comunitatii, pentru a putea supravietui, nu doar grijilor materiale, ci si singuratatii”, a declarat Alteta Sa Regala Principesa Margareta a Romaniei

Programul Niciodata Singur, 11.000 de ore de voluntariat

Prin intermediul programului Niciodata Singur, Fundatia doreste sa imbunatateasca conditiile de viata ale persoanelor cu varsta peste 65 de ani aflate in risc de izolare sociala, singuratate si saracie prin stimularea solidaritatii intergenerationale si mobilizarea comunitatii. 

Peste 11.000 de ore au fost petrecute, in anul 2013, de voluntarii Fundatiei, in compania varstnicilor, in centre si la domiciliul acestora in Bucuresti si in judetele Ilfov si Braila. Cu ajutorul partenerului “les petits frères des Pauvres”, programul Niciodata Singur se va extinde anul acesta in orasele Ploiesti si Constanta. 

Asociatia "les petits frères des Pauvres" a fost infiintata in 1946 in Franta si acompaniaza intr-o relatie de fraternitate persoanele cu varsta peste 50 de ani, care se lupta cu singuratatea, saracia, izolarea sociala sau cu boli grave.

Prin expertiza sa, prin activitatile si campaniile derulate, precum si prin metodologia de lucru cu voluntarii, "les petits frères des Pauvres" reprezinta un exemplu de bune practici pentru programul Niciodata Singur si o organizatie de referinta  in lucrul cu persoanele varstnice la nivel mondial.

Sursa foto: www.fpmr.ro

 

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test