email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Europa imbatraneste! România este pregatita? - Conferinta de închidere a proiectului "Servicii sociale pentru fiecare vârstnic - pachet de achizitii de servicii în fiecare comunitate"

Persoanele vârstnice (peste 65 de ani) reprezentau la 1 ianuarie 2018, 18% din totalul populatiei României (Conform INS). Dintre acestea, 212.000 de persoane (sau 6,5% dintre persoanele de 65 de ani si peste) se confrunta cu limitari serioase sau totale, dar nu beneficiaza de ajutorul familiei si, prin urmare, au nevoie de sprijin pentru realizarea activitatilor lor zilnice. Estimarile arata ca în anul 2050, procentul populatiei vârstnice va ajunge la 30% din totalul populatiei.  

Fundatia de Sprijin Comunitar împreuna cu partenerii sai, Asociatia Four Change si Universitatea Danubius Galati au organizat în data de 28 noiembrie 2019, la Hotel Parliament în Bucuresti, conferinta de închidere a proiectului “Servicii sociale pentru fiecare vârstnic – pachet de achizitii de servicii in fiecare comunitate”.

Gabriela Achihai (Presedinte, Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau): În cadrul acestui proiect, ne-am propus pe de o parte, sa tragem un semnal de alarma privind îmbatrânirea accelerata cu care se confrunta România si, pe de alta parte, sa oferim solutii concrete pentru dezvoltarea unui sistem national de servicii sociale si socio-medicale dedicat persoanelor vârstnice, disponibil în orice comunitate si adaptat nevoilor reale ale beneficiarilor. În acest sens, am elaborart o propunere de pachet legislativ tertiar – ca solutie pentru contractarea de servicii sociale destinate persoanelor vârstnice, precum si documentul de politica publica ce însoteste acest demers. Acest document a fost deja înaintat Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.

La conferinta au fost prezentate modelele de contractare de servicii sociale pentru persoane vârstnice în Uniunea Europeana, provocarile si solutiile la nivel local în furnizarea de servicii destinate persoanelor vârstnice, precum si proiecte inovatoare adresate persoanelor vârstnice.

De asemenea, în cadrul evenimentului a fost prezentat documentul de politica publica privind contractarea sociala, ce îsi propune stimularea contractarii serviciilor sociale adresate persoanelor vârstnice, în vederea dezvoltarii serviciilor sociale pentru aceste persoane. 

Evenimentul a reunit reprezentanti ai autoritatilor publice la nivel local si central – ministere, institutii publice – DGASPC, SPAS, organizatii reprezentative ale vârstnicilor, ai caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor si furnizori de servicii sociale destinate vârstnicilor.

Proiectul ”Servicii sociale pentru fiecare vârstnic – pachet de achizitii de servicii in fiecare comunitate” a fost cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020 si a avut ca scop cresterea capacitatii organizatiilor neguvernamentale care furnizeaza servicii sociale destinate persoanelor vârstnice de a formula si propune politici publice ce vizeaza stimularea contractarii sociale în vederea dezvoltarii de servicii sociale pentru vârstnici, în fiecare comunitate din România.

*Materialele sustinute în timpul evenimentului pot fi descarcate din site-ul Asociatiei Four Change.(http://www.4change.ro/stire/vrs/IDstire/119

- Prezentarea proiectului (Aurelia Pasare, Presedinte, Asociatia Four Change)

- Contractare servicii sociale DGASPC Alba (Laura Plesa, Consilier Achizitii Publice, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Alba

- Contractare servicii sociale pentru persoane vârstnice – Belgia  (Cristina Vladu, Expert)

- Prezentare ANES (Aura Ciobanu, Consilier superior, Agentia Nationala Pentru Egalitate de Sanse pentru Femei si Barbati)

- Pachet legislativ tertiar (Adrian Vatamaniuc, Expert achizitii publice)

- Prezentare comuna Motoseni (Ghelase Armencea Corneliu Constantin,  Primar Comuna Motoseni, Judetul Bacau)

- Servicii integrate pentru vârstnici – FSC Bacau (Elena Ungureanu, Director Programe Fundatia de Sprijin Comunitar

- Voluntariat în sprijinul vârstnicilor (Beatrice Culda, Director Executiv, Niciodata singur – Prietenii vârstnicilor)

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test