email: seniorinet@caritas.org.ro 

phone:0371 185 226


The proposal of public policies on homecare medical services and social care services for the elderly.

SenioriNet Network proposes a policy public paper on the functioning, regulation and sustainability of home care services for the elderly, nationwide. 

Position paper on supporting home care services

Over 53 representatives of NGOs, central and local public authorities as well as independent experts signed the Position paper on supporting home care services

Home care services - a chance to a dignified life for the elderly in Romania

SenioriNET Network publishes The Opinion barometer on cooperation between the NGOs providing home care services and the public authorities.

Senatul a adoptat noi modificari la Legea pensiilor: O categorie de pensionari ar putea beneficia de majorari

Anumite persoane care au muncit in grupele I si II de munca ar putea beneficia de o majorare a pensiei, potrivit unui proiect de act normativ adoptat recent de senatori, prin care se propun modificari la Legea pensiilor. 

In prezent, Legea nr. 263/2010 prevede ca pensionarii care au muncit in grupele I si II de munca inainte de 1 aprilie 2001 beneficiaza de o crestere a punctajelor anuale realizate in aceste perioade de 50% si, respectiv, de 25%.

Conform proiectului de lege - care a fost adoptat miercuri de Senat (prima Camera) cu 99de voturi pentru, noua voturi impotriva si trei abtineri --, de aceasta crestere a punctajelor anuale realizate vor beneficia si persoanele pensionate pana pe 1 ianuarie 2011, care au muncit, de asemenea, in grupele I si II de munca.

In acelasi timp, de o crestere de 50% a punctajelor anuale vor beneficia si persoanele care au lucrat in conditii speciale de munca si s-au pensionat pana pe 1 ianuarie 2011.

"Propunerea legislativa urmareste rezolvarea discriminarii aparute in calculul pensiilor unor pensionari care au lucrat in conditii speciale si care, de-a lungul anilor, conform legii de calcul a pensiilor, au ajuns sa aiba, pentru aceleasi conditii grele de munca, aceiasi ani de cotizare si pensii diferite. (...) Prin propunerea legislativa va fi rezolvata situatia tuturor persoanelor care au desfasurat activitati in grupele I si II de munca, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv in conditii speciale de munca, potrivit dispozitiilor legale aplicabile dupa aceasta data (...)", explica initiatorii in expunerea de motive anexata proiectului.

Daca propunerea legislativa va deveni lege si va intra in vigoare, subliniaza initiatorii, pensionarii vizati vor beneficia de majorare din luna de dupa cea in care actul normativ va fi publicat in Monitorul Oficial.

Punctajul anual reprezinta, conform Legii nr. 263/2010, numarul de puncte realizat de asigurat pe parcursul unui an calendaristic, acesta fiind obtinut prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare. Referitor la punctajul lunar, acelasi act lamureste ca acesta este"numarul de puncte realizat de asigurat intr-o luna, calculat prin raportarea castigului salarial brut lunar/soldei brute lunare sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica".

Atentie! Prevederile prezentate fac parte dintr-un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputatilor, promulgat prin decret prezidential si publicat in Monitorul Oficial.

 

sursa foto: www.presaonline.com

sursa articol: www.avocatnet.ro

Portal co-funded by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to
the enlarged European Union, under the Grant Scheme for NGOs, Thematic Fund for
Civil Society Participation - Swiss-Romanian Cooperation Programme.

test