email: seniorinet@caritas.org.ro 

phone:0371 185 226


The proposal of public policies on homecare medical services and social care services for the elderly.

SenioriNet Network proposes a policy public paper on the functioning, regulation and sustainability of home care services for the elderly, nationwide. 

Position paper on supporting home care services

Over 53 representatives of NGOs, central and local public authorities as well as independent experts signed the Position paper on supporting home care services

Home care services - a chance to a dignified life for the elderly in Romania

SenioriNET Network publishes The Opinion barometer on cooperation between the NGOs providing home care services and the public authorities.

Ce înseamnă expresia "Cine nu are bătrâni să-şi cumpere?" Cum ne poate ajuta experienţa persoanelor vârstnice?

Expresiile populare româneşti abundă de învăţăminte beneficie dezvoltării personalităţii. Psihologii sunt de părere că ne putem schimba atitudinile dacă reflectăm mai mult asupra vorbelor provenite din bătrâni.

Mesajul ascuns în binecunoscuta expresie „Cine nu are bătrâni să-şi cumpere” este decriptat de specialiştii în psihologie într-o manieră foarte interesantă. Fraza are în plan psihologic o însemnătate deosebită. Liliana Preotu, psiholog în cadrul Policlinicii Slobozia, explică faptul că vorbele descriu în detaliu temperamentul, caracterul şi personalitatea persoanelor de vârsta a treia.

Din punct de vedere psihologic, vârstnicii sunt persoane mature, cu experienţă de viaţă, care pot face faţă cu uşurinţă oricărei provocări. Mai mult, ei pot deveni foarte uşor modele de viaţă, tocmai prin prisma experienţelor anterioare. Sfaturile pe care aceştia le pot oferi vor fi cu siguranţă cele mai bune, sunt de părere specialiştii.

„Privită din perspectivă psihologică, o persoană de vârsta a treia este o persoană matură, cu o vastă experienţă de viaţă. Mai mult, această expresie scoate în evidenţă înţelepciunea pe care o au vârstnicii. Bătrânii privesc totul cu calm, ştiu să cântărească fiecare decizie pe care urmează să o ia şi, totodată, transmit tinerilor din jurul lor sfaturile cele mai bune. Tinerii sunt de regulă impulsivi, tocmai de aceea, de multe ori, riscă să comită greşeli”, explică psihologul Liliana Preotu.

Definiţia bătrâneţii

Specialiştii consideră faptul că procesul de îmbătrânire, mai ales din punct de vedere psihologic, intervine după vârsta de 60 de ani. Schimbările se simt din toate punctele de vedere, mai ales în plan emoţional. Cel mai adesea, mulţi vârstnici au tendinţa de a se simţi neputincioşi şi singuri, motiv pentru care ei au nevoie de un sprijin. Tocmai de aceea, specialiştii precizează faptul că expresia „Cine nu are bătrâni să-şi cumpere” reprezintă şi un îndemn pentru persoanele tinere, astfel încât să devină suportul de care vârstnicii au nevoie.

Ce se întâmplă în realitate?
Psihologii susţin faptul că vremurile în care bătrânii erau, de fapt, modelele de viaţă ale tinerilor au apus de mult. Astăzi, societatea apelează la modelele promovate de media care sunt, în fapt, anti-modele. Mai mult, în privinţa susţinerii bătrânilor vulnerabili acest aspect se petrece prea puţin sau deloc.
„Societatea noastră funcţionează după alte valori, iar în plan psihologic aceste lucruri se resimt foarte acut. Oamenii sunt mult mai stresaţi, deprimaţi şi chiar împinşi către suicid. Renunţă la valorile fundamentale, în locul celor artificiale, văzute prin reviste sau la televizor. Bătrânii au un rol cheie în a putea tempera aceste comportamente greşit înţelese”, mai spune psihologul Liliana Preotu.

Portal co-funded by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to
the enlarged European Union, under the Grant Scheme for NGOs, Thematic Fund for
Civil Society Participation - Swiss-Romanian Cooperation Programme.

test