email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Drumul catre egalitate pe criteriul vârstei

În 1991, Organizatia Natiunilor Unite consacra ziua de 1 octombrie drept Ziua Internationala a Persoanelor în Vârsta. Persoanele în vârsta au jucat întotdeauna un rol important în societate – ca lideri, îngrijitori si pastratori ai traditiilor. Cu toate acestea, ele ramân extrem de vulnerabile.

Ziua Internationala a Persoanelor în Vârsta este o oportunitate de a evidentia contributiile importante pe care seniorii le aduc societatii si de a fi constienti de provocarile generate de îmbatrânirea planetei. Pâna în 2030 se preconizeaza ca numarul persoanelor în vârsta de 60 de ani sau peste va creste cu 46%, de la 962 milioane la 1,4 miliarde, depasind la nivel mondial pe cel al tinerilor si copiilor sub 10 ani. Îmbatrânirea populatiei va deveni astfel una dintre cele mai semnificative transformari sociale ale secolului XXI.

Tema propusa în acest an de Organizatia Natiunilor Unite pentru a marca aceasta zi este „Drumul catre egalitate pe criteriul vârstei”. În acord cu Obiectivul 10 pentru Dezvoltare Durabila (SDG 10), tema pledeaza pentru asigurarea egalitatii de sanse si reducerea inegalitatilor, inclusiv prin masuri de eliminare a discriminarii si excluziunii sociale.

Îmbatrânirea rapida a populatiei, schimbarile demografice si sociale sau structurale pot agrava inegalitatile de vârsta, limitând astfel cresterea economica si coeziunea sociala.

Pe pagina de Internet dedicata acestei zile, Organizatia Natiunilor Unite ne îndeamna sa constientizam faptul ca exista aceste inegalitati pe criteriu de vârsta amplificate inclusiv în context intergenerational; sa pledam pentru oportunitatile de învatare pe tot parcursul vietii, pentru politici de munca prietenoase cu vârsta, pentru politici de protectie sociala si de sanatate; sa contribuim la schimbarea perceptiilor negative si a stereotipurilor de gândire referitoare la „batrânete”.

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test