email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Cum să ţii pasul cu tehnologia la vârsta a treia

Într-un azil de bătrâni din inima Ialomiţei, zece vârstnici îşi alungă singurătatea navigând pe internet. Ei au fost incluşi într-un proiect inedit, prin intermediul căruia învaţă de la câţiva elevi să utilizeze calculatorul, telefonul inteligent şi tableta electronică.

Pentru sexagenara Steliana Jipa, azilul de la Balaciu este „acasă“ de peste cinci ani. Cazată într-o cameră cu alte câteva doamne apropiate ca vârstă, ea a decis că e timpul să înveţe să folosească calculatorul şi să participe la un curs de utilizare a computerului.  

N-a mai avut ocazia să butoneze vreunul până să ajungă la azil şi este foarte încântată de ecranul care seamănă cu televizorul şi de tastatură. Chipul brăzdat de trecerea timpului începe să se însenineze în momentul în care intră într-unul dintre birourile căminului pentru bătrâni şi se aşază la o masă pe care se află un laptop. Cu mâinile tremurânde, Steliana Jipa apasă butonul   „On“, apoi ţine strâns mouse-ul. Deschide pagina de internet, apoi îşi potriveşte bine ochelarii pe nas şi începe să caute literele. Chiar dacă nu tastează la calculator cu aceeaşi viteză cu care o fac ceilalţi cursanţi, bătrâna este foarte încântată de orele de informatică la care participă.    „Eu mă mişc încet, încet, nu mă grăbesc. Am venit să învăţ aşa, pentru cultura mea, să ştiu şi eu ce este pe lumea asta. Mi-au plăcut mereu provocările, iar calculatorul este o provocare pentru mine“, îşi motivează ea dorinţa de a lua lecţii de utilizare a calculatorului.

„Bunici online” la căminul din Balaciu   

Steliana Jipa este unul dintre cei zece vârstnici din cadrul azilului de la Balaciu, judeţul Ialomiţa, care participă la o serie de cursuri în cadrul cărora învaţă de la elevi să utilizeze tehnologia informaţiei şi tot ce ţine de ea. Este vorba despre un proiect demarat de conducerea unităţii, numit „Bunici online“.   În total, în acest cămin sunt îngrijite 70 de persoane de vârsta a treia. Scopul acestui program este acela de a-i face pe vârstnici mai receptivi la noile tendinţe sociale, precum şi de a-i ajuta să scape de apăsătoarea singurătate, învăţând să comunice în spaţiul virtual cu oameni de vârste similare lor.    „Credem foarte tare că acest proiect li se potriveşte beneficiarilor noştri. Oamenii au fost foarte încântaţi în momentul în care au putut să comunice pe internet cu persoane de vârstele lor. Unii dintre ei şi-au descoperit şi rudele pe internet, iar acum ţin legătura cu ele, mai strâns“, spune Mădălina Helene, directorul Centrului pentru Persoane Vârstnice din comuna ialomiţeană Balaciu. 

Proiectul „Bunici online“ este unul voluntar, iar profesori de informatică pentru vârstnicii de la azil sunt copiii de la şcoala din localitate. Pe toată perioada vacanţei şi mai ales după programul şcolar sau în weekenduri, copiii le predau bătrânilor lecţii despre cum să utilizeze calculatorul chiar în incinta bibliotecii sau a laboratorului de informatică din cadrul unităţii de învăţământ. „Prin această iniţiativă încercăm să formăm şi o atitudine în rândul copiilor de a înţelege mai mult nevoile bătrânilor şi de a le fi alături semenilor lor“, a mai explicat Mădălina Helene.

Şi-a descoperit nepoţii pe internet   

Asemenea celorlalţi nouă vârstnici ai azilului de la Balaciu participanţi la cursul de deprindere a tainelor tehnologiei informaţiilor, Steliana Jipa şi-a dorit în primul rând să aibă posibilitatea de a intra în contact cu alţi oameni de vârsta sa, pentru a scăpa de singurătate. La prima lecţie, a învăţat să acceseze site-urile de socializare, iar pe unul dintre ele şi-a descoperit nepoţii. Femeia a izbucnit în lacrimi când a văzut fotografiile rudelor sale postate pe internet. „Am rămas fără cuvinte când i-am văzut acolo, pe internet. Dragii de ei, mi-e dor tare de ei. Şi da, am început să plâng“, spune femeia, iar ochii încep să i se scalde în lacrimi. 

Jocuri pe telefonul inteligent   

Când singurătatea devine apăsătoare, toţi beneficiarii căminului de bătrâni de la Balaciu se adună să depene amintiri despre tinereţe sau să se uite la poze cu rudele şi prietenii pe care i-au lăsat acasă. Alţii dezbat politică şi le trimit vorbe de duh politicienilor din Parlament. În tot acest timp, Nicolae Voicu (54 de ani) învaţă să folosească telefonul inteligent şi tableta electronică. Îi este cam greu cu ecranul tactil al aparatelor, însă este fascinat de felul în care a evoluat tehnologia. 

Văzuse doar la televizor că există asemenea invenţii, însă nu s-a gândit că ar putea să le folosească şi el la azil. Dacă pensia i-ar permite, cu siguranţă şi-ar achiziţiona şi el un smartphone. Încă nu s-a gândit ce model, dar se va decide în momentul în care va avea toţi banii necesari. Pentru ca dorinţa să i se îndeplinească, a început deja să facă mici economii în acest sens. „Este interesant cum a evoluat tehnica şi ce s-a mai putut inventa. Un telefon ca ăsta care face şi poze, cu care poţi să te conectezi la internet e ceva foarte bun“, concluzionează Nicolae Voicu în timp ce apasă de zor ecranul tactil. 

sursa articol si foto: http://adevarul.ro/ 

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test