email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Conditii echitabile de munca pentru îngrijitorii migranti

Incepând cu anul 2017, organizatiile Caritas din România, Bulgaria, Ucraina, Slovacia, Moldova, Germania, Austria, Elvetia si Caritas Europa lucreaza la conditiile cadru privind conditiile de munca pentru personalul de îngrijire si asistentii medicali din tarile Europei de Est care migreaza în tarile din vestul Europei pentru a sprijini în mare parte persoanele în vârsta care au nevoie de îngrijire în casele lor.

Pe baza unor concepte calificate, organizaziile Caritas din tarile mentionate au dezvoltat o cooperare viabila Est-Vest viabila pentru a permite recrutarea/schimbul, sprijinul si calificarea lucratorilor migrant din domeniul îngrijirii la domiciliu. Aceste concepte au fost testate si sustinute cu succes printr-o declaratie de misiune si stabilirea unor criterii de calitate. Politicile sociale si crearea de pe piata muncii ar trebui sa permita o mobilitate si o migratie echitabile într-un cadru transparent. Grija pentru persoanele în vârsta din societatea noastra este o problema europeana pentru întreaga societate. Prin urmare, organizatiile Caritas implicate în acest demers solicita:

(1) Recunoasterea faptului ca societatea îmbatrânita a Europei este un domeniu politic relevant pentru UE.Datorita unei societati îmbatrânite, Europa are nevoie, în general, de standarde minime obligatorii si de un drept de baza la îngrijire si furnizare în toate Statele UE membre. Îngrijirea la domiciliu poate fi un element de îngrijire bazat pe nevoi în conditii reglementate. Tarile care trimit lucratorii în domeniul îngrijirii, cum este si Romania, trebuie sa se asigure ca lucratorii nu trebuie sa paraseasca tara natala din necesitate, impinsi de lipsa posibilitailor de angajare sau din cazua saraciei.Alternative pentru modele de îngrijire durabile ar trebui solicitate si promovate în întreaga Europa.

(2) Pentru recrutarea si angajarea lucratorilor din domeniul îngrijirii, circumstantele din tara de trimitere, circumstantele individuale ale persoanelor si cerintele în tara de destinatie trebuie sa fie întotdeauna luate în considerare. Pentru ca recrutarea sa se realizeze din perspectiva tuturor partilor interesate, recrutarea/schimburile trebuie sa fie corecte, umane, in respect cu drepturile omului si proiectate în mod responsabil. În ceea ce priveste recrutarea lucratorilor care nu sunt în mod obisnuit asistenti medicali, este important sa ne amintim ca acesti indivizi pot de asemenea sa-si asume îngrijiri importante în tarile de origine.

(3 ) Lucratorii activi în îngrijire din tarile din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est au dreptul la angajare legala,  aceleasi drepturi de angajat ca si îngrijitorii si asistentele din tarile occidentale. Datorita situatiilor specifice în care aceste persoane traiesc de obicei, în gospodaria persoanelor în vârsta care au nevoie de îngrijiri, exista riscul ca munca de îngrijire sa fie considerata a fi disponibila pentru munca în orice moment, deci 24 de ore pe zi. Acest lucru este ilegal. Fortele de munca din îngrijirea la domiciliu au nevoie de o acoperire completa a securitatii sociale.

Mai multe cititi in Declaratia finala: Caritas Est-Vest - „Migratie echitabila si mobilitate în Europa”

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test