email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Complex cu servicii pentru copii si batrani, spalatorie sociala si magazin gratuit, in Capitala

Primul complex de servicii sociale destinate copiilor, persoanelor cu handicap si varstnicilor, in cadrul caruia functioneaza si spalatorie, cantina si policlinica sociale, precum si un magazin cu alimente ce vor fi date gratuit celor care muncesc in comunitate, a fost inaugurat  in Capitala.

Complexul de servicii sociale integrate Ominis, aflat pe strada Turnu Magurele din Sectorul 4, are o suprafata de 3.800 de metri patrati si va deservi, zilnic, 300 de persoane, in urma unei investitii de aproximativ opt milioane de lei, suportati integral de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Directia Generala de Asistenta Sociala (DGAS) si Administratia Fondului Imobiliar.

In cadrul complexului de servicii functioneaza un centru de zi pentru persoane varstnice, un centru de ingrijire si educatie timpurie "Stelute zambitoare", un centru de zi pentru copii prescolari, o spalatorie sociala, o biblioteca, un centru de pregatire profesionala, o cantina sociala, un centru de zi pentru adolescenti cu tulburari de spectru autist, un centru de zi pentru copii cu dizabilitati, o policlinica sociala, un magazin comunitar si un birou de informare cu privire la drepturile consumatorilor si drepturile de asistenta sociala.

De asemenea, a fost amenajata o sera, in care persoane defavorizate vor invata, in acest an, sa fie florari decoratori sau peisagisti floricultori si care, dupa ce se va incheia sezonul florilor, se vor apuca sa cultive legume.

In cadrul cabinetului medical se vor pune pentru prima oara la dispozitie, in mod gratuit, servcii de diagnosticare a fibrozei chistice la copii, boala care, daca este depistata la timp, poate creste speranta de viata.

Centrul de ingrijire si educatie timpurie pentru copii 0-3 ani are o capacitate de 30 de locuri si ofera o alternativa moderna de puericultura pentru parintii care doresc sa se intoarca la serviciu.

Centrul de zi pentru copii 3-6 ani are cu o capacitate de 20 locuri, va functiona in regim de gradinita cu program scurt si program prelungit, iar in centrul de zi pentru adolescenti cu tulburari de spectru autist, personalul specializat va lucra cu 20 de beneficiari.

Centrul de zi pentru copiii cu dizabilitati are o capacitate de 23 locuri si este destinat acelor copii care, din cauza nevoilor speciale, nu pot fi inscrisi in sistemul public de invatamant, iar centrul de zi pentru persoane varstnice, cu o capacitate de 18 locuri, reprezinta prima initiativa a Primariei in vederea prevenirii institutionalizarii persoanelor varstnice. Batranii vor beneficia de asistenta medicala primara, trei mese pe zi si diverse activitati de socializare, precum si activitati in aer liber.

Biblioteca si punctul de comunicare informatica din complex vor fi dotate cu calculatoare si internet, unde persoanele varstnice si copiii ale caror rude sunt plecate in strainatate vor fi instruiti si incurajati sa comunice prin mijloace moderne, spalatoria are 10 masini de spalat si 10 uscatoare, iar cantina sociala va deservi 120 de persoane/zi, copii si adulti care nu realizeaza venituri timp de 90 de zile consecutiv.

 

sursa articol si foto: mediafax.ro

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test