email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Centru pentru batrani si tineri cu dizabilitati inaugurat la Harja

Eparhia Romanului și Bacăului a inuagurat şi sfinţit la început de an Centrul Multifuncțional de Economie Socială „Sfântul Cuvios Teoctist” din cadrul Complexului social-medical de la Hârja aici vor  lucra tineri cu dizabilități şi vor fi îngrijiţi 100 de bătrâni 

Centrul Multifuncțional de Economie Socială „Sfântul Cuvios Teoctist” din cadrul Complexului social-medical de la Hârja, ridicat din donații și sponsorizări, a fost sfinţit, la un an de la instalarea sa în scaunul de arhiepiscop, de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. Slujba de Te Deum a fost oficiată în biserica de la Hârja de către părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar-administrativ, alături de soborul preoților consilieri și inspectori ai Centrului eparhial, Înaltpreasfințitul Ioachim, la care au participat şi o parte din cei 100 de bătrâni care trăiesc în Complexul social-medical „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” de la Hârja. 
„Ne bucurăm întotdeauna de prezența sa. Este un părinte care ne înțelege întotdeauna nevoile”, a mărturisit Nicolae Gândulescu, unul dintre vârstnicii care trăiesc în Așezământul de la Hârja. ”Îmi place mult când vine la noi și ne vorbește. Nu am avut copii, iar la bătrânețe, dacă nu ai copii, nu ai nimic”, a spus Zinca Tihoc, femeie a cărei vârstă trece de nouăzeci și ceva de ani. 
Bucuria bătrânilor este cu atât mai mare, cu cât mulți dintre ei nu mai au pe nimeni în această lume, iar ierarhul de la Roman, ori de câte ori ajunge în mijlocul lor, îi binecuvintează, le oferă cadouri, vorbește cu ei și le ascultă ofurile sau confesiunile înmănunchiate în anii lungi și grei de viață. O terapie duhovnicească ce alină dorul după comunicare prin cuvânt ziditor și întăritor de suflet.


Sfinţirea unui nou centru multifuncțional
Anul 2016 a debutat astfel cu sfințirea un nou centru multifunctional din cadrul asezământului „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” de la Harja unde vor lucra șase persoane cu dizabilități. 
„Aici va funcționa un așezământ unde se vor lucra costume naționale românești, pentru că vrem să ne structurăm mai bine identitatea noastră, promovând valorile tradiționale românești în contextul globalizării și mondializării. Am sfințit un atelier de croitorie pe care l-am închinat sfântului cuvios Teoctist, amintindu-ne de reputatul patriarh al Bisericii noastre, Teoctist Arăpașu, pe care l-am cunoscut și căruia i-am fost colaborator cândva”, a declarat Înaltpreasfințitul Ioachim. 
În cadrul centrului multifuncţional va fi și un atelier de lumânări decorative și ornamentale. „Beneficiile materiale, conform legii economiei sociale, vor fi reinvestite în activitățile social - misionare și cultural - educative ce vizează persoanele vârstnice instituționalizate, bătrânii de la domiciliu, copiii fără posibilități financiare, dar și pe cei cu potențial intelectual ridicat din cadrul Centrului de excelență și, nu în ultimul rând, pe tinerii din centrele de voluntariat”, a precizat pr. Ilarion Mâță, președintele Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”.
Inaugurarea centrului a coincins cu sărbătorirea unui an de la instalarea în scaunul de arhiepiscop al Romanului și Bacăului a, a Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. 
„Am ținut ca în această zi importantă pentru viața mea personală și pentru eparhie, să vin aici, pe Valea Oituzului, unde acum o sută de ani au fost conflicte în Primul Război Mondial, iar noi, acum 10 ani, am pus temelia unui așezământ pentru bătrâni, un spațiu dedicat lor, care are astăzi o strălucire aparte. Am venit să fim împreună cu dânșii, să le arătăm dragostea și prețuirea noastră, să le arătăm că suntem împreună până când Dumnezeu îi va chema în Împărăția Sa”, a precizat Înaltpreasfințitul Ioachim.

 

Sursa stire: www.ziarulevenimentul.ro/ 

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test