email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Ce trebuie sa stim in caz de prim ajutor?

De multe ori ne gasim in situatia dificila de a acorda primul ajutor unei persoane apropiate, insa nu stim care sunt pasii pe care trebuie sa ii realizam pentru a depasi primele momente  critice, care uneori pot fi hotaratoare. In perioada urmatoare, vom posta o serie de articole referitoare la Primul Ajutor, articole ce vor contine informatii utile oricarei persoane aflate intr-una din situatiile aflate mai jos:

 Intepaturile de insecte, albine, spre exemplu, au un miros care le poate determina si pe celelalte sa atace asa ca trebuie sa-ti acoperi imediat fata si gatul cu un tricou sau esarfa si sa te adapostesti. Daca poti, scoate acul cu mana sau unghia. Stai calm si suna urgent 112 daca ai alergie.

Arsurile din bucatarie necesita ca imediat suprafata afectata, daca nu are un diametru mai mare de 10 cm, sa fie pusa sub apa rece curgatoare timp de 5 minute. Daca zona s-a basicat sau innegrit deja atunci suna la ambulanta si lasa arsura expusa la aer. Este gresit sa pui gheata direct pe arsura deoarece intrerupi procesul de refacere a tesuturilor.

Pentru entorse, luxatii, fracturi pune o compresa cu gheata pe zona afectata in reprize de 5-10 minute. Daca poti misca incheietura si osul fara probleme, nu este vorba de o fractura. Daca insa ai auzit un sunet distinct la aducerea la normal a osului lovit si o durere nefireasca, atunci este vorba de o fractura. Daca nu poti gasi sprijin la cei din jur sau nu te poti deplasa atunci suna urgent 112!

Muscaturile de animale trebuie evaluate cat sunt de adanci, de regula nu necesita interventie medicala. Exceptie fac cele ale cainilor agresivi, reptile sau serpii veninosi. Rana trebuie spalata urgent cu apa rece si tratata cu antibiotice. In cazul serpilor veninosi trebuie sa sunati urgent 112 si, pe cat posibil, sa nu va deplasati pentru ca accelerati circulatia veninului!

In cazul taieturilor usoare ia un servetel curat sau o bucata de tifon steril si apasa cu putere asupra ranii. Daca te-ai taiat la mana sau picior ridica-l deasupra inimii pentru a incetini circulatia sangelui din zona si a permite o coagulare mai rapida. Spala zona afectata, dar cu apa fara sapun si lasa un timp pansamentul deasupra ranii, altfel risti ca aceasta sa sangereze din nou.

Pentru taieturile adanci, suna imediat 112 si incearca sa limitezi hemoragia abundenta prin apasarea ferma cu un bandaj curat.

Pentru sufocarea cailor respiratorii cu un fragment alimentar remediul consta prin inceperea incurajarii victimei sa tuseasca incercand ca prin efortul expectorarii calea respiratorie sa fie eliberata. Se continua cu cateva batai ale podului palmei aplicate in zona omoplatilor, de regula 5, iar daca acestea nu au efect atunci se trece in spatele victimei si se strange cu putere cu ambele mani , in zona imediat de sub popularul capul al pieptului, prin ridicare. In cazul in care nici acestea nu au efect atunci se aseaza victima pe sol, in pozitia cu fata in sus, se suna la ambulanta si se incep manevrele de resuscitare cardio-pulmonara.

 

Text realizat in parteneriat cu Asociatia Siguranta Auto

 

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test