email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Bunicii din Targu Jiu invata limba engleza de la liceeni

Pensionarii din Targu Jiu pot invata limba engleza de la elevi. Cursurile se desfasoara in perioada vacantei de vara, la Biblioteca Judeteana si la Muzeul de Istorie din oras. 160 de elevi voluntari s-au oferit sa-i ajute pe varstnici sa deprinda limba engleza

Bunicii din Targu Jiu s-au intors la varsta adolescentei. Stau cuminti in banci timp de doua ore si incearca sa invete tainele limbii engleze de la elevi care ar putea sa le fie nepoti. Cursurile se desfasoara la Biblioteca Judeteana si la Muzeul de Istorie din Targu Jiu, in cadrul unui program derulat de Europe Direct, un centru infiintat la Biblioteca Judeteana, cu fonduri europene.  Oamenii spun ca nu le este prea usor, in primul rand pentru ca nu sunt familiarizati cu regulile de pronuntie. Cu toate astea, nu au ezitat sa invete o limba straina, chiar daca au trecut demult de prima tinerete. Cursurile sunt gratuite, iar profesorii sunt elevi de liceu care fac toata munca voluntar.

In total, 160 de elevi s-au inscris in program si predau, deocamdata, pentru 18 bunici impartiti in doua grupe. La un prim calcul, par mult prea multi „profesori“, dar elevii se tot rotesc, astfel incat fiecaruia sa-i vina randul la catedra. 

„SUNTEM UN FEL DE ANALFABETI“   

Adriana Adam (70 de ani), o profesoara pensionara, are copiii plecati in Statele Unite ale Americii si spera ca vor conversa in limba engleza atunci cand va merge sa-i viziteze. „Am dorit sa-mi insusesc anumite expresii si sa am posibilitatea sa ma inteleg cu cineva. Totusi, nu putem sa ajungem la nivelul de a conversa, pentru ca nu este posibil asa ceva atat de repede. Deocamdata, noi trebuie sa invatam sa citim mai intai si sa exersam. Modul in care este conceput cursul este foarte bun“, spune Adriana Adam.  

Fosta profesoara a predat biologia. Spune ca este multumita de modul in care liceenii de la care a ajuns sa invete limba engleza isi fac datoria. „Apreciem acest curs si le multumim celor care s-au gandit la persoanele de categoria aceasta mai inaintata, pentru ca suntem un fel de analfabeti din punct de vedere al limbii engleze, care ne-a invadat cu tot felul de expresii. Cursul este adaptat cerintelor si modului de lucru al categoriei noastre. Intr-un fel se lucreaza la gradinita si altfel se lucreaza cu varstnicii. Vrem sa acumulam mult intr-un timp destul de scurt“, mai spune fosta profesoara.

Adriana Adam are si un sfat pentru liceenii de la care invata engleza: „Copilul, cand se duce in clasa I, invata timp de un an sa pronunte literele alfabetului, pe cand noi ajungem in ipostaza sa invatam foarte multe notiuni intr-un timp foarte scurt. Trebuie sa se puna in aceasta ipostaza in care ne aflam noi. Trebuie sa citeasca rar, pentru ca noi nu suntem formati si ramanem oarecum suspendati, ca si cand nu stim tabla inmultirii“.  

„NU MAI REZISTAM IN ROMANIA“  

Aneta Cocheci, in varsta de 61 de ani, a lucrat ca asistent medical, iar acum este la pensie. Vrea sa invete limba engleza pentru ca doreste sa petreaca o perioada mai lunga la fiul ei, care traieste de mai multi ani in Anglia. Acolo, va avea grija de nepotica ei, care urmeaza sa vina pe lume. „Fiul meu lucreaza de patru ani in Anglia, impreuna cu nora. Vreau sa merg la ei, pentru ca vor avea la anul o fetita. Vreau sa fiu alaturi de ei si s-o cresc. O sa plec impreuna cu sotul“, explica Aneta Cocheci. Pensionara mai spune ca liceenii se descurca de minune in postura de profesori si adauga ca invata foarte bine de la acestia.  „Cursul este foarte foarte benefic pentru noi si ne ajuta sa ne descurcam in viata. «Profesorii» nostri au facut de la gradinita limba engleza si ne invata acum si pe noi. Sunt foarte tineri, au energie multa si rabdare cu noi. Asimilam foarte bine informatiile pe care ni le transmit. Traim intr-o tara saraca si trebuie sa invatam mai multe limbi straine daca vrem sa ne descurcam. Nu conteaza ca suntem mai in varsta, mai ales ca unii dintre noi sunt foarte activi“, declara Aneta Cocheci. 

„Cursul este foarte foarte benefic pentru noi si ne ajuta sa ne descurcam in viata. «Profesorii» nostri au facut de la gradinita limba engleza si ne invata acum si pe noi. Sunt foarte tineri, au energie multa si rabdare cu noi. Asimilam foarte bine informatiile pe care ni le transmit. Traim intr-o tara saraca si trebuie sa invatam mai multe limbi straine daca vrem sa ne descurcam. Nu conteaza ca suntem mai in varsta, mai ales ca unii dintre noi sunt foarte activi“, declara Aneta Cocheci. 

Fosta asistenta se gandeste chiar sa se stabileasca in Anglia. „Am lucrat la Policlinica Stomatologica din Targu Jiu, impreuna cu sotul, si avem pensii mici. Nu mai rezistam in Romania. Avem un cabinet stomatologic, dar lumea nu mai are bani. Este dezastru in tara. Nu poti sa mai supravietuiesti. O sa inchiriez cabinetul atunci cand o sa plec in Anglia, dar nu cred ca o sa gasim doritori, pentru ca multi dintre absolventi se stabilesc in alte orase mai mari sau pleaca in strainatate si nu prea mai vin in Targu Jiu“, adauga Aneta Cocheci. 

DIN BANCA, LA CATEDRA  

  Voluntarii care-i invata engleza pe varstnici sunt multumiti de modul in care acestia se pregatesc. Florin este elev in clasa a XII-a, la Colegiul National „Tudor Vladimirescu“ din Targu Jiu, si spune ca e mult mai frumos la catedra decat in banca. „Nu mai primim note, dar nici nu le acordam. Este un curs interesant, din care am avut multe de invatat. Am vazut cum este atunci cand sunt de partea cealalta, la catedra, cata rabdare trebuie sa aiba profesorii cu noi. Nu e deloc usor! Cursantii nostri sunt foarte buni, isi fac temele acasa si sunt foarte ascultatori“, spune Florin

Al doilea an de cursuri   

Cursul s-a desfasurat si anul trecut si a avut un mare succes in randul persoanelor de varsta a treia. La fiecare ora predau cate patru voluntari. Cursurile au loc zilnic, de cinci ori pe saptamana, si dureaza doua saptamani, dupa care incepe un ciclu nou. Pensionarii se mai pot inscrie si acum la cursul de limba engleza. „Anul trecut, 13  persoane au urmat acest curs. Acum am avut un numar mare de solicitari pentru limba engleza si am inceput doua serii. Cursurile se desfasoara pentru o serie la sediul Bibliotecii Judetene, iar pentru cealalta – la Muzeul Judetean. La final, vor primi o diploma onorifica. Pensio¬narii care au urmat cursul ne mai viziteaza si spun ca au fost in excursii si au reusit sa lege o conversatie“, incheie Marinela Csolti. 

 

sursa articol si foto:  adevarul.ro

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test