email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Bunicii din comuna Cosoba au nevoie de ajutorul nostru!

La aproape 70 de ani, Tanti Vasilica traieste intr-o camera de 6 metri patrati din comuna Cosoba, judetul Girugiu. Ea nu are frigider sau toaleta si se incalzeste cu un godin care i-a innegrit peretii de la fum. Doar cartile ii tin companie si o ajuta sa treaca zilele mai usor.

Povestea Vasilicai este trista. Sotul, de care este despartita, nu a lasat-o niciodata sa munceasca. De aceea, acum are un ajutor social de 140 de lei din care trebuie sa traiasca luna de luna. Fiul si nepotii ajung la ea doar in concedii, entru ca sunt departe. Cand vin, ii aduc carti, pentru ca stiu ca ii place sa citeasca. Saptamana trecuta Vasilica citea “Dama cu camelii”, de Alexandre Dumas.

Tanti Vasilica este una dintre beneficiarele serviciului de ingrijire la domiciliu “Niciun varstnic singur la tara” dezvoltat de catre Asociatia Four Change in comunitate. Ramona, ingrijitoarea la domiciliu din Cosoba, merge saptamanal la  Tanti Vasilica sa o asculte si sa o ingrijeasca. “Mie imi pare bine ca vine, imi mai deschide cineva usa. Nu vine nimeni  la mine, nici eu nu ma duc pe la nimeni. Doar nepoata mea din Olanda imi mai aduce carti cand vine in concediu. Data  trecuta mi-a adus patru si deja le-am terminat”, ne-a spus dansa, cu lacrimi in ochi. De asemenea, Tanti Vasilica a primit  in cadrul serviciului o bratara cu buton de panica. Ea apasa Butonul Rosu in momentele in care se simte rau si nu are pe  cine sa cheme, iar un dispecer ia legatura cu ea telefonic si o ajuta pana ajunge ambulanta. Dintr-un venit de 140 de lei  pe luna, nimeni nu si-ar permite sa plateasca un ingrijitor la domiciliu sau macar un abonament la telefon, pentru  situatiile in care are nevoie urgenta de o ambulanta.

O data cu finalul anului 2017, insa, se termina si finantarea primita acum doi ani din partea Elvetiei, prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana. Pentru Tanti Vasilica si alti 20 de varstnici din comuna Cosoba, Ramona si serviciul de la Asociatia Four Change sunt singurul ajutor pe care il au. Este singurul mod in care pot avea o batranete decenta.

Pentru ca toti cei 21 de varstnici din comuna Cosoba sa primeasca in continuare ajutorul de care au nevoie, este nevoie de 3000 de lei/luna pentru aspectele logistice (abonamentele telefoanelor aflate la varstnici pentru functionarea bratarii cu buton de panica, plata ingrijitoarei la domiciliu, transport etc.). O suma atat de mica, face diferenta dintre viata si moarte pentru 21 de varstnici care nu mai au posibilitatea de a se ingriji singuri. Toti cei care vor sa ajute 21 de bunici si bunicute sa traiasca batraneti mai usoare si sa primeasca ajutorul de care au nevoie, sunt rugati sa doneze orice suma doresc in contul Asociatiei Four Change RO10BRDE441SV78394844410 deschis la BRD GSG Nerva Traian sau sa acceseze platforma Bursa Binelui la urmatorul link https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/ONG-uri/Asociatia-Four-Change, pentru a face o donatie prin intermediul sistemului euplatesc.ro.

Daca lucrati la o firma care poate ajuta si altcumva decat cu resurse financiare, va rugam sa luati legatura cu Aurelia Pasare, Presedintele Asociatiei Four Change, la numarul de telefon 0746.607.031 sau adresa de email aurelia.pasare@4change.ro.

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test