email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Bloggerul Cristian Florea promoveaza Butonul Rosu

La finalul lunii mai 2017, bloggerul Cristian Florea a scris un articol despre proiectul Butonul Rosu, special pentru cititorii lui: “Despre Butonul Rosu si cei 200 de batrâni care au acum o viata mai linistita“.  Va invitam sa îl cititi aici sau, în varianta originala, pe cristianflorea.ro.

***

"Daca n-ar fi fost proiectul asta, nici nu vreau sa ma gândesc cum ar fi fost viata mea”, asa îsi începe doamna Lucia povestea. În camera nu mai mare decât o bucatarie de bloc, fara ferestre si mobilata modest, doamna Lucia îsi monteaza tubul de oxigen pentru a putea continua discutia.

Doctorii i-au spus ca trebuie sa îl poarte 16 ore pe zi si neaparat sa fie montat în permanenta noaptea. Este singurul lucru care o mai fereste cât de cât de un nou stop cardio-respirator. A facut doua pâna acum si de atunci viata ei se scurge între peretii camerei. Sotul este plecat din zori si pâna-n noapte la serviciu, iar fiica este prinsa mai mereu cu treaba, asa ca doamna Lucia trebuie sa se descurce singura. Problemele medicale, dependenta de aparate si singuratatea au adus-o usor-usor într-o stare deloc fericita.

Asta pâna anul trecut, când viata doamnei Lucia a luat o directie pozitiva. Printr-o întâmplare, a ajuns sa fie unul dintre beneficiarii programului Butonul Rosu, derulat de Fundatia Crucea Alb Galbena. Butonul Rosu este primul sistem unic de teleasistenta destinat persoanelor vârstnice din România. El este un serviciu complementar celui de urgenta si este conceput special pentru vârstnicii care sufera de diferite probleme de sanatate.

Atunci doamna Lucia a primit kitul pe care-l primesc toti beneficiarii programului: o bratara cu un buton rosu si un telefon mobil, cu câteva minute incluse, pe care le poate accesa ori de câte ori se simte rau. Pe lânga aceste lucruri fizice, se adauga si grija permanenta a oamenilor de la fundatie. Saptamânal, doamna Lucia primeste vizitele lui Bogdan, asistentul medical. Totodata, aproape de ea este mereu si Mihaela, asistentul social, de la care primeste sfaturi de tot felul, telefoane de verificare sau pur si simplu o vorba buna.

Doamna Lucia este foarte încântata si de vizitele Getei, „o dulceata de fata”, care este nutritionist si care a ajutat-o sa scape de obezitate si sa slabeasca 30 de kilograme. „Eu zic „mersi!” ca îmi intra cineva pe usa. Pare inexplicabil sa vina cineva sa îti ofere toate astea pe gratis, dar oamenii care ma viziteaza sunt minunati!”, ne explica aratându-ne cântarul si bicicleta eliptica primite de la fundatie.

De partea cealalta a liniei, în fata unui calculator, se afla Viorel Ivanciuc, dispecer al serviciului Butonul Rosu. El ne explica modul în care functioneaza bratara care ofera siguranta în viata a 200 de batrâni. „În cazul unui episod dificil, pacientul apasa pe butonul rosu si intra în legatura imediat cu fundatia. Automat, pe ecranul din call-center apare o fisa socio-medicala a apelantului, iar în functie de protocol si de gravitatea situatiei, este alertata ambulanta, asistentul de zona sau apropiatii beneficiarului.”

În ultimul an, de când a fost implementat programul, au fost salvate vietile a cel putin 10 pacienti. Viorel este atât de încântat de ajutorul pe care-l poate oferi, încât ia cu el acasa varianta mobila a dispeceratului. „Au fost cazuri de urgenta si la 5 dimineata. M-am trezit, am alertat ambulanta si am stat pâna când a fost rezolvata problema”.

Asa cum ziceam si mai sus, bratara cu Butonul Rosu se afla în casele a 200 de batrâni. Vorbim de oameni din Bucuresti, Buzau, Constanta si judetul Giurgiu care au posibilitati materiale reduse si care nu au acces la servicii medicale constante. Beneficiile acestui buton sunt numeroase. Dintre ele, as vrea sa amintesc:

- scurtarea timpului de interventie, datorita cunoasterii complete a cazului de catre echipa de dispeceri;

– interventia rapida a echipei medicale;

– sentimentul de securitate si liniste al pacientilor;

– interactiunea sociala, extrem de benefica pentru persoanele care se simt singure;

– diminuarea numarului de zile de spitalizare.

„Daca la început nu au fost cu totii receptivi sau au considerat ca sistemul este dificil de utilizat, acum se simt mai linistiti stiind ca butonul de urgenta le poate salva viata în câteva minute”, ne-a povestit Mariana Oancea, manager de proiect. „Pentru multi dintre ei, noi suntem singurii oameni cu care interactioneaza, iar telefonul cu minute incluse primit gratuit alaturi de bratara i-a reconectat pe multi dintre beneficiari cu rude pe care nu le-au mai auzit de ani buni”.

Proiectul „Butonul Rosu – Servicii integrate de îngrijiri socio-medicale la domiciliu monitorizate prin sistemul de teleasistenta” este realizat de catre Fundatia Crucea Alb Galbena România în parteneriat cu Asociatia Four Change si Fundatiile Crucea Alb Galbena din Buzau si Constanta, având o perioada de implementare de 2 ani. Proiectul este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul contributiei Elvetiei pentru Uniunea Europeana extinsa.

foto: Adrian Scutariu

Articol preluat de pe cristianflorea.ro.

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test