email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

ANALIZA PRIVIND SITUATIA ACHIZITIILOR DE SERVICII SOCIALE DEDICATE PERSOANELOR VARSTNICE

Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau în parteneriat cu Asociatia Four Change si Universitatea Danubius Galati au lansat, la sfârsitul lunii noiembrie 2018, ”Analiza privind situatia achizitiilor de servicii sociale dedicate persoanelor vârstnice”.

Analiza apare în contextul în care problematica persoanelor vârstnice nu reprezinta înca o prioritate pe agenda politica, desi semnalele de alarma cu privire la impactul îmbatrânirii demografice sunt cunoscute de cel putin 10 ani. Cresterea pensiilor, fara o dezvoltare echilibrata a serviciilor de suport pentru persoanele vârstnice (inclusiv a serviciilor de îngrijire de lunga durata), conduce progresiv la o povara nesustenabila pentru bugetul de stat.

Având în vedere tintele asumate de catre România prin Strategia pentru consolidarea administratiei publice 2014 – 2020 (SCAP), Strategia nationala în domeniul achizi?iilor publice si Strategia Nationala privind Incluziunea Sociala si Reducerea Saraciei 2015-2020, se impune ca necesitate, dezvoltarea unor SOLUTII URGENTE pentru aplicarea dispozitiilor normative referitoare la achizitia de servicii sociale pe fondul lipsei unor norme metodologice de implementare sau a unor ghiduri si metodologii.

Prin cresterea capacitatii ONG-urilor active în domeniul protectiei vâstnicilor pentru a dezvolta contractarea prin achizitii publice a serviciilor sociale destinate vârstnicilor, proiectul propune o solutie convergenta cu dezideratele mentionate atât în Strategiile nationale cât si asumate public de catre Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.

Obiectivele analizei sunt:

·Identificarea si analiza ONG-urilor licentiate din România si a principalelor probleme si provocari cu care acestea se confrunta.

·Identificarea problemelor întâmpinate de autorita?ile publice în demersurile de externalizare a serviciilor sociale prin achizitii publice.

·Identificarea nevoilor de formare.

·Formularea de recomandari strategice bazate pe propunerile stakeholderilor si analiza echipei de cercetare.

Analiza completa poate fi consultata aici: www.4change.ro/library/files/analiza_final.pdf

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test