email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

A fost organizata cea de-a 3-a Masa Rotunda din cadrul proiectului!

A treia masă rotundă desfăşurată în cadrul proiectului „SenioriNET – Reţea ONG de servicii dedicate persoanelor vârstnice” a avut loc la Buzau, pe 13.11.2014.    

Proiectul, implementat de Confederaţia Caritas România în parteneriat cu Fundaţia Crucea Alb-Galbenă România, Asociaţia Habilitas, Asociaţia ADAM şi Asociaţia 4 Change pe o perioadă de doi ani, este finanţat de Programul de Cooperare Elveţiano-Român în cadrul schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru Participarea Societăţii Civile.

In cadrul evenimentului, au participat  reprezentanti ai Autoritatilor Locale, ONG –urilor,  furnizorilor publici si privati de servicii adresate persoanelor varstnice din judetul Buzau:

1.      Stan Adrian  / A.D.C.N. Nehoiu

2.      Stroescu Julieta / Asoc. Neolithic

3.      Radu Sebastian / Primaria Mun. Buzau ( Viceprimar)

4.      Bunea Mihaela / Fund. Sf. Sava

5.      Ionescu Narcisa / DGASPC Buzau

6.      Bisoceanu Georgeta / GAL Ecoul Campiei Buzoiene

7.      Ionita Maria  /  CSPV Alex. Marghiloman

8.      Baldisteanu Doina / CSPV Alex. Marghiloman

9.      Punaru Doina / CSPV Alex. Marghiloman

10.  Necula Daniel / Asoc. Filantropia

11.  Porosnicu Alina / Asoc. Filantropia

12.  Banica Daniela / AJPIS Buzau

13.  Neagu Nina / Sanatatea Buzoiana (reprezentant presa)

14.  Alexandrica Stefania / CAG Buzau ( asistent sef)

15.  Vasile Cristina/ CAG Buzau ( director)

16.  Stoe Ileana/ CAG Buzau ( asistent medical)

17.  Cosma Gabriel/ CAG Buzau( asistent social)

18.  Cazan Elena/ medic de familie, voluntar CAG Buzau

In cadrul evenimentului a fost prezentat proiectul,  partenerii proiectului,  obiectivele mesei rotunde, rezultatele aşteptate, dar si filmul realizat în cadrul proiectului, film ce reflecta un adevar in ceea ce priveste situatia serviciilor de ingrijire la domiciliu si Documentul de poziţie elaborat în cadrul Forumului furnizorilor de servicii de îngrijiri la domiciliu organizat in luna iunie, la Sinaia.

Pentru consolidarea procesului de consultare şi atingerea rezultatelor aşteptate s-a folosit metoda participativă şi învăţarea experienţială. Pe baza celor prezentate, participanţii au fost invitaţi să prezinte experienţele din propriile organizaţii, relaţia lor cu autorităţile locale şi centrale şi specificul local.

Obiectivul general al mesei rotunde: creşterea capacităţii membrilor Reţelei SenioriNET de a deveni actori activi la nivel local şi naţional în domeniul politicilor publice adresate vârstnicilor, cu precădere în domeniul îngrijirilor la domiciliu. In acest sens au fost făcute propuneri de către participanţi, referitoare la îmbunătăţirea cadrului legislativ şi finanţarea serviciilor de îngrijiri la domiciliu. Un aport interesant a fost adus de reprezentanta GAL Ecoul Campiei Buzoiene care a prezentat modul de funcţionare şi finanţare al unui GAL. A fost făcută propunerea ca la nivelul GALURI-lor să se prevadă finanţare pentru o cercetare referitoare la nevoia de îngrijiri la domiciliu din regiunea pe care o deserveste. S-a discutat şi posibilitatea realizării unor proiecte comune între actorii sociali de la nivel local, care să crească numărul de servicii sociale destinate vârstnicilor.

Echipa SenioriNet:

Rodica Căciulă - Asociatia Habilitas

Mariana Oancea - Asociaţia de Ajutor Mutual Bucureşti,

Mihaela Vaduva -  Director Program, Coordonator Centrul Pilot de Coordonare a Serviciilor de Ingrijiri la Domiciliu din Municipiul Bucuresti - Fundatia Crucea Alb Galbena Bucuresti

 

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test