email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

165 de seniori din Bucuresti si Ilfov, cu vârsta peste 65 de ani, vor beneficia de servicii de îngrijire socio-medicala la domiciliu pentru a-si depasi starea de vulnerabilitate sociala si pentru a duce o viata demna!

Fundatia Crucea Alb-Galbena Romania implementeaza, începând cu 24 mai 2019, proiectul „Îngrijiri integrate la domiciliul Seniorilor, Bunicii Comunitatii” finantat din fonduri europene în cadrul apelului „Bunicii comunitatii – Servicii sociale si socio-medicale pentru persoane vârstnice” AP 4/ PI 9.ii/ OS 4.4.”

Proiectul îsi propune sa creasca accesul vârstnicilor din România la servicii de îngrijire socio-medicala la domiciliu prin oferirea unui pachet intregrat si inovator de servicii sociale si medicale de calitate, axat pe nevoile beneficiarilor. Realizarea proiectului în Bucuresti-Ilfov este justificata atât de nevoia la nivel local (evidentiata de evaluari publice si private de ex-Strategia Judeteana de Servicii Sociale Ilfov 2014-2020) cât mai ales de nevoia de a crea o retea model de servicii la nivel regional care sa fie sustenabila pe termen lung.

Nucleul proiectului consta în furnizarea de servicii sociale grupului tinta selectat în cadrul proiectului, acordarea acestora fiind una integrata, gândita astfel încât sa asigure o interventie complexa care sa raspunda nevoilor reale, sa le asigure acestora o viata mai buna si sentimentul de apartenenta la societate.

 ”Valorile noastre au fost si ramân respectul pentru pacient si pentru demnitatea profesiei. Acestea au fost mereu calauza pentru a ne continua drumul în slujba demnitatii fiintei umane, într-o Românie destul de debusolata si debusolanta, într-o societate în permanenta schimbare în care vârstnicii sunt lasati în urma! Ne propunem, în primul rând, sa redam demnitatea seniorilor nostri care se simt abandonati de familie si societate, sa dam speranta. Ne confruntam de câtiva ani deja cu o îmbatrânire accelerata a populatiei, nu doar la nivelul României, ci la nivelul întregii Europe. Migratia masiva a fortei de munca din ultimii ani, face însa ca situatia României sa fie cu atât mai grava. (Mariuca Ivan, Director Crucea Alb Galbena România)”

Proiectul îsi propune o serie de activitati care sa contribuie la rezolvarea unor probleme identificate la grupul tinta precum: izolarea sociala determinata de o retea de suport redusa sau inexistenta, probleme de sanatate însotite de pierderea capacitatii de autogospodarire, cresterea gradului de dependenta fata de alte persoane în realizarea sarcinilor zilnice de gospodarire, venituri reduse datorate nivelului mic al pensiilor si cheltuielilor mari cu medicamentele, stima de sine scazuta.

Astfel, echipa pluridisciplinara de profesionisti a proiectului va implementa urmatoarele activitati:

Furnizarea de servicii socio-medicale la domiciliu pentru 165 de vârstnici din Bucuresti si Ilfov. Acestia vor beneficia de servicii de consiliere sociala si îngrijire la domiciliu furnizate de asistentii sociali si îngrijitorii din echipa si de servicii medicale si de recuperare acordate de asistentii medicali, kinetoterapeutii si medicul echipei.

Crearea unui sistem inovativ de teleasistenta (Butonul Rosu) pentru monitorizarea serviciilor de îngrijire la domiciliu. Astfel, în cadrul proiectului se vor genera premisele pentru crearea unui sistem IT, prin acordarea “Consultantei necesare eficientizarii proceselor organizationale destinate vârstnicilor, prin intermediul sistemelor informatice – IT&C”. Toti beneficiarii proiectului vor fi, astfel, în permanenta monitorizati, iar în caz de alerta se va putea interveni rapid si eficient. Sistemele de teleasistenta si monitorizare ale pacientilor raspund celor mai acute nevoi în functie de patologii si profilul pacientului adaptându-se permanent  nivelului cognitiv, educational prin solutiile tehnice propuse.

Proiect cofinantat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020, Axa prioritara: Incluziunea sociala si combaterea saraciei Obiectiv specific: 4. 4

Date de Contact: Mariuca Ivan – Director Fundatia Crucea Alb Galbena mariucaivan@cag.ro

Monica Dona – Marketing & Communication Manager monicadona@cag.ro, 0722602242

Sursa: cag.ro

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test