email: seniorinet@caritasromania.ro

telefon:021 230 40 13


Propunerea unei politici publice în domeniul serviciilor medico-sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Reţeaua SenioriNet  propune  un document de politică publică cu privire la funcţionarea, reglementarea şi sustenabilitatea serviciilor la domiciliu pentru vârstnici, la nivel național 

Documentul de pozitie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Peste 53 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi au semnat Documentul de poziţie privind sustinerea serviciilor de ingrijire la domiciliu

Serviciile de ingrijire la domiciliu – o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

15 calatorii gratuite pentru pensionarii cu venituri sub 1.000 de lei

Incepand cu 1 iulie 2014, varstnicii din municipiul Brasov, cu venituri mici, vor beneficia de 15 bilete gratuite pe luna pentru transportul in comun, conform prevederilor unei Hotarari a Consiliului Local Brasov.

De aceste bilete 100% gratuite, beneficiaza pensionarii indiferent de varsta si categoria pensiei (limita de varsta, invaliditate sau de urmas, in cazul sotului/sotiei, anticipata, anticipata partial), cu venituri de pina la 1.000 de lei/ lunar. Nu vor primi bilete gratuite categoriile de pensionari care beneficiaza de gratuitate totala in baza unor legi speciale (deportati, fosti detinuti politic, veterani de razboi, revolutionari 1989 si 1987) si nici pensionarii ale caror venituri depasesc suma neta de 1.000 de lei. 

Biletele gratuite se distribuie trimestrial si se pot ridica de la casele de bilete, in baza actului de identitate (original si copie), cuponul de pensie pe luna iunie (original si copie), declaratie privind veniturile si acte doveditoare ale sursei de venit. Aceasta declaratie este pusa la dispozitia beneficiarilor la toate punctele de distributie a biletelor RAT sau poate fi descarcata de pe site-ul Regiei (www.ratbv.ro, sectiunea tarife/ reduceri si gratuitati). La ridicarea biletelor, beneficiarul trebuie sa aiba asupra sa si cuponul de pensie in original, pentru a i se aplica pe acest document o stampila de control, care atesta primirea tichetelor. Persoanele virstnice, respectiv femeile cu varsta peste 63 de ani si barbatii cu varsta de peste 65 de ani care nu au nicio sursa de venit, isi vor putea ridica biletele gratuite numai de la casieria RAT de la strada Harmanului nr. 49, de luni pina vineri, intre orele 8.00 si 16.00. „Detinatorii de drept ai biletelor gratuite vor putea circula pe mijloacele de transport in comun ale RAT Brasov avind asupra lor buletinul/cartea de identitate si cuponul de pensie, in original sau copie. Regia va distribui biletele gratuite prin toate casieriile proprii“, a precizat directorul general al RAT, Cristian Radu. 

Bilete cu 50% mai ieftine pentru virstnicii din judet 

Din luna iulie, gratuitatea de 50% acordata pina acum pe transportul in comun tuturor pensionarilor din municipiu, indiferent de venituri, este extinsa si pentru cei din judet. Biletele de pensionari reduse cu 50% sint valabile pe toate traseele din municipiul Brasov, cu exceptia liniei 20 spre Poiana Brasov. Biletele pot fi ridicate de la toate chioscurile RAT. 

„Asa cum am pus in aplicare si hotarirea privind premierea celor mai buni elevi din ciclul preuniversitar, incepind din aceasta luna intra in vigoare si hotarirea privind gratuitatile acordate pe transportul in comun pentru pensionari. Am extins limita de venituri pina la care se acorda bilete gratuite, de la 800 de lei la 1.000 de lei pe luna, iar numarul acestor calatorii gratuite a crescut si el, de la 10 la 15 in fiecare luna. De asemenea, de bilete cu 50% mai ieftine vor beneficia si pensionarii care vin din restul judetului“, a precizat ieri primarul municipiului Brasov, George Scripcaru.

Conform datelor din documentatia care a insotit cele doua proiecte de hotarire, in judetul Brasov sint 143.324 de pensionari, dintre care 72.048 locuiesc in municipiul Brasov, iar restul in localitatile judetului. In municipiul Brasov, dintre cei 72.048 pensionari, 6.023 au venituri lunare sub 500 de lei, iar 40.380 au venituri de peste 1.000 de lei. 

Din estimarile Municipalitatii, doar la nivelul municipiului, de calatoriile gratuite oferite pensionarilor vor beneficia in jur de 32.000 de virstnici.

Sursa: monitorulexpres.ro

Sursa foto: tvr.ro

Portal co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru
Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru
Participarea Societăţii Civile - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

test